Pitomačka tvrtka Jan – spider uložila u pakirnicu 2,5 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 24. prosinac 2007. u 06:30

Uz dobivene certifikate nova pakirnica obiteljske tvrtke će na tržište moći izbaciti 10 milijuna pakovanja

U pitomačkoj obiteljskoj tvrtki za proizvodnju i preradu ljekovitoga bilja Jan – spider d.o.o. prije 10-ak dana je održana prigodna svečanost u povodu dobivanja certifikata ISO 22.000, HACCP-a i GMP-a te puštanja u rad nove pakirnice gotovih proizvoda ukupnog kapaciteta 10 milijuna pakirnih jedinica na godinu, u što je uloženo oko 2,5 milijuna kuna. Nakon dvogodišnjih priprema, koje su u sebi uključivale velike infrastrukturne zahvate i rekonstrukciju gotovo cijele tvornice uz investicije u strojeve i opremu u Pitomači su uspjeli, u suradnji s konzultantskom tvrtkom Biolab-conzalting iz Njemačke, dobiti certifikate renomirane certifikatorske tvrtke Quality Austria ISO 22.000:2005 za sustav upravljanja hranom, certifikat HACCP za sustav upravljanja higijenom prema zahtjevima standarda ALINORM i Codexa FAO/WHO te GMP smjernica dobre prerađivačke prakse. Certifikati ISO 22.000 i HCCP su kao i GMP obvezni u EU i razvijenom svijetu u proizvodnji hrane, odnosno za prehrambene proizvode, a u jihovom slučaju to su prehrambeni čajevi. Certifikat GMP, odnosno dobre prerađivačke prakse, odnosi se na proizvodnju prirodnih lijekova i on Jan – spideru omogućuje proizvodnju namjenskih čajeva kao prirodnih lijekova, kako vlastitih tako i za druge proizvođače prirodnih lijekova. Kako objašnjavaju iz same tvrtke, to je za njih veliki kvalitativni iskorak nakon što su prije pet godina dobili certifikat ISO 9001 za implementiran sustav kvalitete i na taj način bili prvi koji smo ga dobili u Virovitičko-podravskoj županiji. Sada imaju sve potrebne certifikate za sva svjetska tržišta za proizvodnju hrane i prirodnih lijekova, što im širom otvara vrata globalnog tržišta, kako je prilikom otvaranja novog pogona istaknuo mr. Nikola Nemčević, direktor Jan – spidera, dodavši kako će ta obiteljska tvrtka, koja zapošljava 60 radnika, ubuduće uz konvencionalnu proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja na oko 300 hektara još više razvijati i ekološku proizvodnju od dosadašnje na oko 50 hektara.

U konvencionalnom uzgoju-proizvodnji ljekovitog bilja na vlastitim površinama i u kooperaciji u toj tvrtki kažu da se pridržavaju načela Dobre Agronomske Prakse (GAP), vode zapise o proizvodnji biljnih vrsta – smještaj parcele, površina, vrsta ljekovitog bilja, pretkultura, susjedne parcele, kontrola i zapis o obradi tla, njezi, sjetvi, upotrebi kemikalija, žetvi. Isto tako, vrši se izbor parcela koje osiguravaju proizvodnju bez ostataka pesticida u robi. To su parcele koje u susjedstvu nemaju kulture koje se tretiraju pesticidima kao i parcele koje u prethodnoj godini nisu tretirane pesticidima. U uzgoju dominira kamilica, a u manjem obimu ostalo spomenuto ljekovito bilje. Na površini od 120 hektara Jan – spider proizvodi ljekovito bilje po načelima ekološke proizvodnje. Ekološka proizvodnja kamilice, mente, matičnjaka, komorača, timijana i trpuca certificirana je po hrvatskim standardima od strane Biope Osijek. Sva ova površina od 2006. u postupku je certifikacije i po europskom standardu od švicarske kuće IMO iz Züricha. U Jan – spideru ove će godine preraditi ukupno oko 950 tona ljekovitog i samoniklog bilja, koje će najvećim dijelom završiti u izvozu.

Najveći regionalni proizvođač

Tvrtka Jan – spider osnovana je 1990. godine sa sjedištem u Pitomači, u sjevernom dijelu Hrvatske, između rijeke Drave na sjeveru i Bilogore na jugu, oko 120 km istočno od Zagreba, što osigurava optimalne uvjete za proizvodnju ljekovitog bilja. Proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja se bavi od 1996. godine. Kako navode iz same tvrtke, vizija Jan-Spidera d.o.o. je biti najveći regionalni prerađivač visokokvalitetnog ljekovitog bilja kao sirovine za proizvođače prehrambenih i medicinskih čajeva, te proizvođače pripravaka na bazi ljekovitog bilja.

Komentirajte prvi

New Report

Close