Petrokemija izvan globalnog potresa

Autor: Ante Pavić , 06. kolovoz 2013. u 09:19
Kalijeva sol jedan je od tri sastojka Petrokemijinih gnojiva/Željko Lukunić/PIXSELL

Kutinska tvrtka proizvodi uglavnom dušična gnojiva, pa bi odnedavno otvoreno tržište kalijeve soli trebalo minimalno utjecati na njezinu proizvodnju.

Ruski Uralkali, najveći svjetski opskrbljivač kalijevom soli, napravio je pravu pometnju na tržištu ukinuvši prethodno dogovorene proizvodne kvote te sirovine potrebne za proizvodnju umjetnih gnojiva.

Prvi se put u posljednjih osam godina dogodilo da se 20 milijardi vrijedno tržište oslobodi dogovorenih restrikcija među proizvođačima, koji na taj način utječu na cijenu i stabilnu proizvodnju. Uralkali je raskinuo ugovor s Potashom, najvećim svjetskim proizvođačem kalija, čime je praktički ukinut duopol na svjetskom tržištu proizvodnje te sirovine. Zaključio je da je najbolje da samostalno nastavi opskrbljivati cijeli svijet. Analitičari primjećuju da se na tržištu svih vrsta roba sve češće raskidaju slični ugovori zbog smanjene potražnje iz Kine. Mnogi prognoziraju da će zbog snažne ponude i smanjene potražnje cijena kalijeve soli pasti 33 posto, što bi moglo utjecati na pojeftinjenje hrane u svijetu. Posljedice po proizvođače umjetnog gnojiva već se osjećaju na burzama: dionica njemačkog K+S-a, jednoga od najvećeg europskog proizvođača umjetnog kalijevog gnojiva, u posljednjih tjedan dana pala je za više od četvrtine.

Iz kompanije su morali reagirati, priopćili su kako im nije jasna medijska histerija u vezi s tim slučajem te da ne očekuju tektonske poremećaje na tržištu gnojiva. Dionice Uralkalija i Potasha pale su i više.Stoga se nameće pitanje kako će sve to utjecati na kutinsku Petrokemiju, odakle nam, međutim, nisu odgovorili na upit. Prema svim pokazateljima, utjecaj neće biti velik. Petrokemija uglavnom proizvodi dušična gnojiva, pa bi otvoreno tržište kalijeve soli trebalo minimalno utjecati na proizvodnju gnojiva u kojemu je kalijeva sol samo jedan od tri glavna sastojka. Zato je teško očekivati da će cijena gnojiva u svijetu znatnije pasti nakon odluke Urkaila da se samostalno okrene tržištu.

Lider Potash

Najveća nalazišta u Kanadi

Kalijeva gnojiva uglavnom se koriste u prihrani rajčica, krumpira ili vinove loze. U poljoprivrednoj proizvodnji počela su se koristiti nakon otkrića nalažišta prirodnih kalijevih soli 1868. u blizini njemačkoga gradića Stassfurta. Njihovim pronalaskom počinje intenzivna primjena, iako je i ranije bio poznat učinak na biljke. Današnja najveća nalazišta prirodnih kalijevih soli nalaze se u kanadskoj pokrajni Saskatchewan, odakle dolazi najveći svjetski proizvođač Potash.

Komentirajte prvi

New Report

Close