‘Ove godine ulažemo 123 milijuna kuna u modernizaciju, nove proizvode, digitalizaciju. Uz robote u pogonu kapaciteti su veći, troškovi i zastoji manji’

Autor: Suzana Varošanec , 20. srpanj 2021. u 11:03
Josip Ergović, član Uprave Nexea za komercijalne poslove/PD

Rast cijena sirovina i energenata stvara pritisak na finalne cijene gradnje, što otežava realizaciju nekih projekata, no nadamo se skoroj stabilizaciji tržišta.

Pandemijska 2020. bila je jedna od najuspješnijih godina poslovnog sustava Nexe, a zahvaljujući našoj brzoj reakciji i prilagodbi, efektima provedenih projekata i unapređenja poslovnih procesa, ostvareni su odlični financijski, proizvodni i prodajni pokazatelji.

Konsolidirani prihod od prodaje porastao je 7,08% u odnosu na 2019., dok je naša tvornica cementa Nexe ostvarila rekordnu isporuku od više od milijun tona cementa i Namala, što je najveća količina ikad isporučena iz naše tvornice.”

Ističe to član Uprave Nexea Josip Ergović, inače zadužen za komercijalne poslove, u svom prvom intervjuu, u kojem govori i o statusnim promjenama i transformacijskim procesima, refinanciranju i ulaganjima, kao i o novoj organizaciji prodaje, stanju u cementnoj industriji i tržištima na kojima posluju.

Sredinom lipnja skupštine Nexe grupe d.d. i Nexe d.d. donijele su odluke o odobrenju ugovora o pripajanju Nexe grupe d.d. društvu Nexe d.d., a samo pripajanje upisano je u sudski registar 1. srpnja. Kreće li to nova razvojna faza?  

Za nas ovo podrazumijeva ispunjenje cilja izravnog objedinjavanja poslovanja, čime će se dodatno osnažiti bilančna imovina i poslovanje Nexe d.d., naše najveće i financijski najsnažnije kompanije u poslovnom sustavu. Kao posebna prednost ovog pripajanja je i dobivanje jednostavnije organizacijske strukture u okviru jednog društva, smanjenje administrativnih troškova i troškova potpornih funkcija.

Svakako će doći i do unapređenja u dijelu upravljanja ljudskim resursima, a smatramo da su navedeni efekti ovog pripajanja dodatno osnaženje naše pozicije za realizaciju planiranih projekata ili, kako ste naveli, novu fazu razvoja.

S obzirom na to da je većinsko vlasništvo nad Nexeom u Vašoj obitelji, kako ste sada podijelili poslove i odgovornost?

Usporedo s procesom pripajanja, odlukom Nadzornog odbora Upravu Nexe d.d. od 1. srpnja 2021. čine moj otac, Ivan Ergović na poziciji predsjednika Uprave, moja braća Stjepan i Ivan, Dražen Ivezić, Ivana Čehulić i ja na pozicijama članova Uprave.

U ovom sastavu djelovali smo i kao Uprava Nexe grupe d.d. do pripajanja, tako da zapravo nema velikih promjena u smislu podjele područja i odgovornosti. Osim toga, sve strateške odluke donosimo zajedno, spoj obiteljske povezanosti s jedne strane i profesionalnog odnosa i uvažavanja s druge strane, daje nam jednu dodatnu dozu prednosti i posebnosti, a naši rezultati dokaz su tome.

Nakon uspješno okončanog procesa refinanciranja duga Grupe, na koje projekte Nexe stavlja poseban naglasak?

Unatoč zaista izazovnim okolnostima poslovanja u pandemiji, u srpnju 2020. započeli smo veliko refinanciranje i to prvo isplatom obveznice iz vlastitih sredstava, a zatim potpisivanjem ugovora o kreditu sa sindikatom banaka što je u potpunosti dovršeno u siječnju 2021. Na ovaj način dobivamo financijsku stabilnost za buduće razdoblje, a značajan pozitivan efekt je i smanjenje financijskih rashoda.

Nastavljamo s procesima reorganizacije našeg poslovanja konsolidacijom poslovanja u tri zemlje u kojima smo prisutni – Hrvatskoj, Srbiji i BiH, kako bismo maksimalno racionalizirali sve poslovne procese, povećali poslovnu efikasnost koncentracijom tehnologije, radne snage, znanja i drugih resursa.

Nedavno provedeno pripajanje je jedan od koraka u tom procesu, dok su katalogom investicija Nexe Grupe za razdoblje 2020.-2025. predviđena ulaganja u projekte za unaprjeđenje poslovanja – razvoj, modernizaciju, efikasnost i inovacije, s naglaskom prvenstveno na moderne tehnologije za dekarbonizaciju u skladu s europskim planom smanjenja CO2 emisija.

Nastavno na projekt Prodaja 2.0, ove godine fokusirani smo i na projekt unapređenja logistike, a u sklopu kojeg ćemo standardizirati i centralizirati sve logističke procese, dizajnirati novu logističku organizaciju, uvesti tzv. performance management i KPI-e, te novi ICT sustav.

Tako ćemo optimizirati udaljenosti i troškove logistike na temelju geolokacijskih skladišta čime ćemo rekonstruirati i unaprijediti postojeću logističku mrežu.

Što je ključno u pogledu prilagodbe sektora prodaje?  

Nexe je od 1. lipnja ove godine transformirao svoju organizaciju prodaje napustivši proizvodnu orijentaciju, te smo prodaju organizirali kanalno: kanal gradnje obuhvaća betonare, građevinare i ostale prerađivače, a kanal trgovine obuhvaća stovarišta, maloprodaju i distributere. Radi se o opsežnom projektu Prodaja 2.0 na kojem smo radili gotovo cijelu prošlu godinu, uz angažman naših konzultanata i uključenošću našeg prodajnog osoblja kroz niz timova po pojedinim područjima projekta.

Efekti ovakvog načina prodaje su još veći fokus na kupce, brža reakcija i prilagodba promjenama na tržištu, ali i dodatno jačanje brenda Nexe. Naš plan za 2021. predviđa nastavak trenda rasta prihoda od prodaje i u ovom trenutku mogu reći da smo u prvih 5 mjeseci ove godine taj plan i ostvarili, pa i premašili.

Izazovi su u segmentu betona u BiH uslijed jake konkurencije i sporije realizacije projekata od očekivane, a zbog kašnjenja projekata željezničke i prometne infrastrukture došlo je do odmaka u planiranoj realizaciji i u dijelu betonskih elemenata u Hrvatskoj.

Što se tiče tržišta cementa, Nexe cement je na tržištu Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije, Austrije i Mađarske, a najveći rast ostvarujemo na tržištima Hrvatske i Srbije zbog nastavka projekata započetih u 2019., novih infrastrukturnih projekata i stanogradnje, posebice u Srbiji.

Kakve su potrebe na planu zapošljavanja?

Što se tiče naših zaposlenika, Nexe trenutačno zapošljava 1750 radnika u 15 tvrtki u Hrvatskoj, Srbiji, te BiH, a cilj nam je biti poželjan poslodavac i vjerujemo da smo na dobrom putu, što potvrđuje velik interes za natječaje za radna mjesta koje provodimo.

Osim toga, bitan nam je i socijalni dijalog, pa smo tako u jeku pandemije sklopili novi dvogodišnji kolektivni ugovor u Nexe d.d. čime je povećan budžet za plaće 10%, u ožujku u našoj tvornici agregata i betonskih elemenata u Koprivnici, u travnju ove godine u tvrtkama u BiH, nedavno u Luci Tranzit Osijek…

Tu su i ostali benefiti poput toplog obroka, naknade za prijevoz, nagrade za rezultate rada, božićnice, regresa, dara djeci, dara u naravi, stipendija.

Za sada još uvijek nemamo većih problema s pronalaženjem odgovarajućih kandidata, iako postoje određena zvanja gdje se polako osjeti nedostatak na tržištu, primjerice, kvalificirani automatičari, bravari, tesari, zavarivači što se tiče srednjoškolskog obrazovanja te iskusni inženjeri strojarstva ili građevinarstva što se tiče visokog obrazovanja.

U svim državama gdje poslujemo otprilike nam je slična situacija.

Što biste istaknuli kao najveću posebnost iz razdoblja pandemijskih uvjeta poslovanja, i koja će tržišna kretanja biti ključna za poslovanje u narednom razdoblju?

Nexe Grupa je u 2020. ostvarila rast konsolidiranih prihoda od 7% u odnosu na 2019. Operativna dobit bila je veća od 280 milijuna kuna što je 35% više u odnosu na 2019., a neto dobit također je rasla – na 150 milijuna kuna. Ova ostvarenja ne samo da su premašila ostvarenja iz 2019., nego i planirane pokazatelje.

Ubrzani rast cijena skoro svih sirovina, materijala i energenata u narednom razdoblju, međutim, čine okvir za naše poslovanje u budućnosti.

Ako tome dodamo i povećanje cijena CO2 emisija na rekordne razine – konkretno, u zadnje tri godine cijena emisijskih jedinica porasla je s 4 eura po toni na 58 eura po toni trenutačno, bit će izazov upravljati profitabilnošću s jedne strane, te realizacijom projekata u razvoj, modernizaciju, efikasnost i inovacije s naglaskom na dekarbonizaciju s druge strane.

Usto, utjecaj korona krize najviše smo osjetili u segmentu cigle i crijepa, što je i razumljivo jer su ljudi u kriznoj godini odustajali od rekonstrukcija i gradnje. No, u konačnici i tu smo sustigli plan i premašili ostvarenja iz 2019. godine u dijelu ostvarenih prihoda.

Nastavlja li se rast i u ovoj godini?

U cementu bilježimo trend rasta – tako u prvih pet mjeseci ove godine količinski rast iznosi 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a trendovi rasta u odnosu na 2020. prisutni su i u šljunku, crijepu s izvrsnim rezultatima u Srbiji, kao i u segmentu cigle.

Tek nam predstoji veliki posao obnove nakon potresa; stoga, kakva se kretanja predviđaju na razini troškova proizvodnje i finalne cijene?

Hrvatski građevinski sektor u posljednjih nešto više od godinu dana poslovao je bolje od očekivanja, s procjenom stabilnih ili pozitivnih kretanja i u narednom razdoblju. Izazovima obnove, uz stanogradnju, svakako bih dodao i brojne infrastrukturne projekte i projekte sufinancirane sredstvima fondova EU.

Ono čemu svjedočimo posljednjih mjeseci je kontinuiran rast cijena energenata, sirovina i materijala na svjetskim tržištima pa je razumljivo da se u takvim okolnostima stvara pritisak na finalne cijene gradnje što može otežati ili usporiti realizaciju pojedinih projekata, no mi u Nexeu nadamo se skorijoj stabilizaciji tržišta.

U procesu predstojeće obnove potresom oštećenih područja od velike će važnosti biti uključiti upravo one elemente koji prate trendove, razvoj novih proizvoda i rješenja u građevinarstvu, a kvalitetni građevinski proizvod i stručna radna snaga kojih u Hrvatskoj zasigurno imamo, prilika su za brži oporavak gospodarstva pogođenog korona krizom, ali i prilika za razvoj novih proizvoda i rješenja uz neodvojivost konstrukcijske i energetske obnove.

Koje nove proizvode pripremate, što je s termo blokovima i kanalicama?

Europskim zelenim planom pred industriju su stavljeni izazovi smanjenja emisija CO2, i u tom kontekstu, uz daljnja ulaganja u dekarbonizaciju i povećanje energetske efikasnosti postrojenja, u segmentu cementa svakako je bliža budućnost razvoj novih tipova cementa s manjim udjelom klinkera i posljedično tome s manje CO2.

Što se tiče Nexe cigle, mi već duži niz godina u svom asortimanu nudimo termo blok koji je izvrsnih termo-izolacijskih svojstava, ove vrste opeke osiguravaju i dobru zvučnu izolaciju, a zbog većih dimenzija u odnosu na klasične blokove, štede i vrijeme pri gradnji. Proizvedeni su isključivo od prirodnih materijala i osiguravaju zdravo stanovanje i optimalnu klimu.

Termo blok proizvodimo u sve tri naše tvornice cigle – Našicama, Sarajevu i Sremskim Karlovcima, a kanalice su proizvod koji nudi naša tvornica crijepa Polet. Ovaj se proizvod proizvodio u tvornici u Novom Bečeju, ali je ulaganjem od 550.000 eura u tvornicu u Sremskim Karlovcima u projekt ugradnje robota ta proizvodnja omogućena u ovoj tvornici.

Efekti tog ulaganja su višestruki, jer se sada na jednoj liniji može proizvoditi i klasični i termo blok, te kanalica i uz 2,5 puta veći kapacitet nego je to bilo u tvornici u Novom Bečeju.

Grupa je čak i u 2020., unatoč pandemiji, provela 115 milijuna kuna vrijedne investicije. Koliko ukupno iznose tijekom zadnjih godina provedena ulaganja?

Da, lani smo realizirali 115 milijuna kuna vrijednih investicija dok smo na razini cijelog poslovnog sustava, samo u posljednjih 5 godina uložili više od 345 milijuna kuna. Svakako tome treba dodati i kontinuirana ulaganja u održavanje postojeće kvalitete i raspoloživosti postrojenja što povećava stupanj pouzdanosti rada naših tvornica. Za ovu godinu planirali smo realizirati ulaganja u iznosu 123 milijuna kuna, a za prvih 5 mjeseci već smo realizirali više od 50 milijuna kuna ulaganja.

Naša ulaganja usmjerena su u povećanje i modernizaciju kapaciteta, nove proizvode, poboljšanje kvalitete postojećih proizvoda i procesa, digitalizaciju, a značajnim dijelom u povećanje energetske učinkovitosti postrojenja i povećanje udjela korištenja alternativnih goriva.

Istaknut ću neka od tih ulaganja, primjerice u Nexe d.d.-u 2018. s radom je počelo postrojenje za korištenje alternativnih goriva zahvaljujući čemu je upotreba fosilnih goriva smanjena 40% s krajem prošle godine i tendencijom rasta tog udjela u ovoj godini zahvaljujući novim ulaganjima tijekom godišnjeg remonta postrojenja.

Zatim ulaganje u novu liniju za uvrećavanje cementa kojom se omogućava potpuno ultrazvučno zatvaranje vreća čime je, uz povećani kapacitet, ostvarena bolja ekološka prihvatljivost gotovog proizvoda – to je prva takva investicija u ovom dijelu Europe.

Nedavno smo u našoj tvornici agregata u Koprivnici dovršili ulaganje vrijedno 3 milijuna kuna u novo drobilično postrojenje s najsuvremenijom tehnologijom za održivu proizvodnju agregata.

Kakvi su učinci od ulaganja u povezanim društvima, npr. u vinkovačkom Dilju, u tvornici crijepa u Novom Bečeju, tvornici cigle u Sremskim Karlovcima?

U tvornici crijepa u Vinkovcima prošle godine završili smo EU sredstvima sufinanciran projekt nadogradnje tunelske peći i rekonstrukcije komornih sušara koji je rezultirao uštedama u toplinskoj energiji, povećanjem učinkovitosti proizvodne linije, smanjenjem emisije CO2, kao i ukupnom uštedom energije.

U tvornici crijepa u Novom Bečeju realizirali smo ulaganje u Crepanu 2 kojim je automatiziran proces sušenja uz dodatne pozitivne efekte kroz smanjenje loma i utrošak energije, dok je u tvornici cigle u Sremskim Karlovcima realiziran projekt ugradnje robota u Pogonu 2.

Troškovi energije u našoj proizvodnji imaju najznačajniji utjecaj pa je jasna važnost provedenih ulaganja koja u konačnici rezultiraju uštedama u energiji i povećanjem energetske efikasnosti postrojenja, ali i ulaganja u nove tehnologije u smjeru daljnje dekarbonizacije naših postrojenja.

Što se tiče uvođenja robota, efekti su povećanje kapaciteta i pouzdanosti linija, uz manje zastoja što rezultira i manjim troškovima održavanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close