Otkrivena tajna kupnje dionica Kraša: Srpski tajkun kupuje za fond MID Europa?

Autor: Valentina Wiesner/VL , 19. rujan 2019. u 11:57
Foto: Pixsell / Getty Images

Prokuristica Kraša Marica Vidaković reagirala je prilično uznemirena tvrdnjama.

Srpski tajkun Nebojša Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europa koji je već ranije nudio Marici Vidaković i braći Pivac da ih kupe od njih!  Informacija je to kojom barataju upućeni izvori s tržišta kapitala, piše Večernji list.

Znajući da je posrijedi ulagač s portfeljem većim od 5,2 milijarde eura, jasnija je ekonomska (ne)logika otkupa precijenjenih dionica u okolnostima u kojima Šaranović ne može doći do kontrolnog udjela. Fond je orijentiran na tržište središnje i istočne Europe i očito je angažirao upućene lokalne igrače.

U travnju je već kupio većinski udio u Mlinaru, najvećoj hrvatskoj pekarskoj kompaniji, i tad su najavili da im je plan širenje na međunarodno tržište. Prisutni su i u Srbiji gdje su ušli ulaganjem u „greenfield“ investiciju stvaranja United Groupa, no taj su udio prodali kako bi kupili grupu Danube Foods koja objedinjava nekoliko prehrambenih proizvođača: Imlek, Bambi i vodu Knjaz Miloš. Onda su prodali i Imlek i vodu te preuzeli Medigoup – najveću privatnu zdravstvenu instituciju u Srbiji. Njihov interes za Kraš nije novost, već su ih spominjali kao potencijalnog kupca. S obzirom na njihov „modus operandi“ nepoznanica je samo koliko će se dugo zadržati.

Prokuristica Kraša Marica Vidaković reagirala je, prilično uznemirena tvrdnjama, te poručila da nije imala apsolutno nikakav kontakt s MID Europom, navodi Večernji.

– Jedan put stigao je službeni dopis od njih na mail Kraša, tražili su klasičan poslovni sastanak na legitiman način, nakon što su u Srbiji preuzeli Bambi.  Sastali smo se prije više od četiri godine, 21. svibnja 2015. u 11.45 sati i otad nije bilo nikakvog kontakta s njima. A ni tada nisu ništa nudili, to je bio klasičan poslovni razgovor. Izvor je loše upućen i našao je najjaču, a ne najslabiju kariku   – precizirala je M. Vidaković.

Kako se Večernji list uspio raspitati, ni tvrtka Pivac nije kontaktirala s MID Europom, a i osobe koje su u komunikaciji sa srpskim investitorom prenose da on tvrdi kako kupuje za sebe.

Postavljalo se pitanje radi li to jer mu vlasništvo jamči izravan ulazak na tržište Europske unije, kontrolu nad tradicionalnim Kraševim brendovima koji su cijenjeni na srpskom tržištu ili je posrijedi – nešto treće. Kao MID Europa. Više o investitoru možete pročitati na poveznici:  https://www.mideuropa.com/.

Komentirajte prvi

New Report

Close