Otkrivamo koje hrvatske tvrtke i brendovi imaju najviše fanova

Autor: Marija Crnjak , 30. rujan 2015. u 14:31
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Rezultati istraživanja „Like, Tweet i Share u službi Top 100 tvrtki“, koje je proveo Quadrans, agencija za komunikacijsko savjetovanje.

Čak 78 od 100 najvećih hrvatskih tvrtki aktivno je na barem jednoj od 6 najpopularnijih društvenih mreža (Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Google+ i YouTube), pokazalo je istraživanje „Like, Tweet i Share u službi Top 100 tvrtki“, koje je proveo Quadrans, agencija za komunikacijsko savjetovanje. Hrvatski telekom i Vipnet su, prema kriteriju broja fanova, followera i pretplatnika na ovih 6 društvenih mreža, najuspješnije tvrtke među Top 100, dok su dva najuspješnija brenda među brandovima Top 100 tvrtki, po istim kriterijima, Jana i Dorina.

Prema Quadransovom istraživanju, samo je šest tvrtki prisutno na svih šest društvenih mreža (Hrvatski telekom, Pliva, Vipnet, Croatia Airlines, Hrvatska pošta i Valamar Riviera), dok je 25% tvrtki prisutno na samo jednoj društvenoj mreži, najčešće Linkedinu.

„Hrvatske tvrtke najviše komuniciraju na Linkedinu, Facebooku i YouTubeu, a najaktivnije su tvrtke iz financijskog i prehrambenog sektora te sektora trgovine, maloprodaje i distribucije“ istaknula je Aleksandra Kolarić, direktorica agencije Quadrans.

Na Facebooku su od hrvatskih Top 100 prvi u travnju 2009. svoje stranice otvorili Valamar Riviera i Zagrebačka pivovara. Aktivnu Facebook stranicu ima 48 tvrtki, a daleko najveći broj fanova na toj društvenoj mreži ima DM – Drogeriemarkt, koji ima 4,5 puta više fanova od prosjeka (prosjek 68.257 fanova).

Na Twitteru je aktivno tek 13 posto najvećih hrvatskih tvrtki. Croatia osiguranje prva je od hrvatskih Top 100 tvrtki izašla na Twitter u svibnju 2009. godine. Hrvatski telekom (HT) najuspješnije komunicira na toj mreži, s 4,5 puta više followera od prosjeka (2.744) i 5 puta više tvitova od prosječnog broja tvitova (4.272) promatranih tvrtki.

Na sve popularnijem Instagramu, koji je prema Forresterovom istraživanju2 znatno uspješniji u interaktivnoj komunikaciji s fanovima nego Facebook i Twitter, komunicira 13 tvrtki. Najuspješnija je Vindija, čiji je broj followera 3,5 puta veći od prosječnog broja followera ostalih kompanija (734 prosječno). Vindija je ujedno i najproduktivnija, s najvećim brojem objava.

Na Linkedinu je 59 tvrtki, a prema broju followera dominira INA, koja ima 7,5 puta više followera od prosjeka (1.402 fana). Devetnaest tvrtki prisutno je na mreži Google+, na kojoj daleko od ostalih odskače Vipnet, s gotovo 60 puta više followera od prosjeka (115).

Što se tiče prisutnosti tvrtki na YouTubeu, 46 ih ima vlastiti kanal, a najuspješnija među njima je Podravka, koja na YouTubeu ima 10 puta više pretplatnika i pregleda od prosjeka(317 pretplatnika prosječno, 794.301 pregled prosječno).

„Za razliku od korporativnih stranica, samo 11% tvrtki ima brend stranice. Brendovi 100 najvećih hrvatskih tvrtki fokusirani su prvenstveno na Facebook i obično su prisutni na dvije društvene mreže“, naglasila je Kolarić. 

Ožujsko pivo jedini je brend prisutan na 4 društvene mreže. Tportal, brend HT-a, najjači je po broju fanova na Facebooku među brendovima promatranih tvrtki, a ujedno je i najaktivniji na Twitteru. Agrokorov brend Jana najpopularniji je na Instagramu, dok Krašov brend Dorina ima najviše pregleda na YouTubeu. Najviše pretplatnika pak na YouTubeu ima Ožujsko pivo.

Komentirajte prvi

New Report

Close