Poslovna 2022.
Davor Žmegač

Ostane li Hrvatska pasivna, nećemo moći odgovoriti svim izazovima

Dobri rezultati poslovanja u 2019. i 2020., kao i provedene mjere restrukturiranja, osnažili su našu financijsku i operativnu poziciju.

Davor Žmegač
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: N. Čutuk/PIXSELL

Pitanje cijene plina i neizvjesnost oko daljnjeg razvoja situacije vezano uz pandemiju bit će velik izazovi za Petrokemiju u 2022. Dodajmo otvorena pitanja vezana uz politiku energetske tranzicije gospodarstva EU s ciljem smanjenja emisije CO2 i dobili smo tri glavna problema s kojima ćemo se morati nositi u godini koja dolazi, ali i u duljem roku.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni pritisak na lance opskrbe za koji procjenjujemo da će i veći dio sljedeće godine biti značajan problem gospodarstva u cjelini, a posebno proizvođača.

Generalno, za našu djelatnost u prvoj polovici sljedeće godine očekujemo i dalje negativne utjecaje kako na strani ulaza (energija i sirovine) tako i na strani izlaza (lanci opskrbe i inflatorni pritisci na cijenu gotovih proizvoda, te problem nedostatnih odgovarajućih ljudskih resursa), dok postepenu normalizaciju očekujemo u zadnjem kvartalu 2022.

Dobri rezultati poslovanja u 2019. i 2020., kao i provedene mjere restrukturiranja, osnažili su našu financijsku i operativnu poziciju tako da smo sve probleme kojima smo bili izloženi u ovoj godini dočekali puno snažniji i otporniji. I u 2022. nastavit ćemo se ponašati racionalno, odgovorno i efikasno u kratkoročnim mjerama, ali istovremeno i razmatrati dugoročni razvoj tvrtke i poziciju našeg društva u okruženju koje se mijenja.

Sa strateškog aspekta u odnosu na narednu godinu želimo naglasiti da su se procjene o nedovoljno iskorištenim prilikama vezanima uz mjere i financijske stimulacije i programe EU do sada u značajnoj mjeri pokazale točnima, te smatramo da je neophodno u 2022. pojačati napore u kvalitetnijem korištenju značajnih sredstava koja su nam na raspolaganju.

Neadekvatna strukturna realizacija tih potencijala mogla bi dovesti u pitanje generalno vrlo dobar odgovor Vlade RH na utjecaje pandemije. Ključni zadatak na razini nacionalnog gospodarstva je definiranje nacionalne politike u odnosu na europski Zeleni plan i šire efekte navedene politike. Kao što je vidljivo, plan je pokazao i pokazuje slabosti već u samom startu.

Pod utjecajem određenih geopolitičkih preslagivanja, pandemije i usporenih lanaca opskrbe, dodatno pokazuje da značajan broj vodećih svjetskih gospodarstava redefinira svoje strateške prioritete koji kao od jednu od glavnih komponenti imaju značajnije naznačeno pitanje strateške sigurnosti kako u proizvodnji temeljnih potrošnih i industrijskih roba i energenata, tako i u poziciji vlastitog nacionalnog gospodarstva u okruženju koje mijenja svoju paradigmu.

Naime, mijenjanjem strateških politika drugih nacionalnih gospodarstva mijenja se i pozicija našeg gospodarstva i ukoliko Hrvatska tu ostane pasivna, odnosno ako samo slijedi smjernice iz europskog centra bez konstantnog preispitivanja što to znači za naše gospodarstvo, vrlo brzo bismo mogli doći u situaciju značajne izloženosti riziku da nećemo moći odgovoriti uspješno na strateške sigurnosne izazove koji su sve češći, raznolikiji, intenzivniji i složeniji.

Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije

New Report

Close