Od manufakture do regionalnog diva

Autor: Darko Bičak , 27. siječanj 2011. u 22:00

Osnivač tvornice je Dragutin Wolf, čije je ime tvrtka nosila do 1932. godine, a danas iz tvornice izlazi više od 35 tona proizvoda dnevno

Koestlin je bjelovarska tvornica s gotovo stogodišnjom tradicijom proizvodnje vrhunskih slastica. Osnovana je davne 1905. godine i od tada je prošla put od male manufakturne radionice peciva do velikoga industrijskog proizvođača keksa i vafla poznatog i priznatog u mnogim zemljama svijeta. Osnivač tvornice je Dragutin Wolf, čije je ime tvornica nosila do 1932. godine. Razdoblje od 1919. do 1927. ključno je u razvoju tvornice. Počinju se proizvoditi keksi i vafli, a sama tvornica se znatno mehanizira. Zapošljava 50-ak radnika i dnevno proizvodi 500 kilograma proizvoda.

Poznata tradicija
U tom razdoblju dolazi do povezivanja s kompanijom Koestlin iz mađarskoga Gyora. Kupuju se nova postrojenja i licencija za proizvodnju keksa i vafla. Od tada tvornica Wolf nosi naziv Koestlin. Nakon Drugoga svjetskog rata povećava se obujam proizvodnje. Godine 1960. tvornica se seli na novu lokaciju u industrijsku zonu. Godine 1979. grade se nove proizvodne hale, a 1989. regalno skladište s 3300 paletnih mjesta. Proizvodnja se penje na 15.000 tona godišnje. Od kraja 1992. Koestlin je dioničko društvo, a proizvodnja bilježi uspone i padove zbog gubitka dijela tržišta i Domovinskog rata koji je u tijeku. U ožujku 2002. većinski vlasnik postaje tvrtka Mepas iz Širokog Brijega, BiH. Ulaskom svježega kapitala te novih ideja Koestlin proširuje svoje tržište, zapošljava nove ljude, a prodaja i proizvodnja premašuju 35 tona proizvoda dnevno. Koestlinovi proizvodi izlaze na zapadno tržište gdje su prepoznati kao proizvodi iznimne kvalitete i tradicije. Kako navode u Bjelovaru, danas Koestlin zauzima prvo mjesto u izvozu keksa i srodnih proizvoda, vafla na području bivše Jugoslavije i ostalih zemalja.

Najveći u keksima
U Hrvatskoj zauzima prvo mjesto u prodaji keksa, a drugo u prodaji vafla. Više od 55% ukupne proizvodnje Koestlin plasira na strana tržišta. Posebno treba izdvojili Paris kekse i čitavu grupu proizvoda pod tim imenom, koji se proizvode po originalnoj i jedinstvenoj Koestlin recepturi staroj više od trideset godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close