Zeleno gospodarstvo
HROTE

Obnovljivi izvori energije garancija su energetske sigurnosti i neovisnosti

Raste udio zelene energije Hrvatska iz godine u godinu povećava proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, u posljednjih pet godina zabilježeno je povećanje od 53 posto.

Darjan Budimir
22. ožujak 2022. u 22:00
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatska bilježi novi rast proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u okviru sustava poticanja koja u 2021. ukupno iznosi 3.493.985.888,00 kWh (3,5 TWh).

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora svakako je jedan od najvažnijih elemenata u zelenoj tranziciji i dekarbonizaciji energetskog sektora. Države članice Europske unije, pa tako i Republika Hrvatska, obvezale su na postizanje klimatske neutralnosti do 2050. kako bi Europa postala prvi klimatski neutralan kontinent.

Darjan Budimir, zamjenik direktora, HROTE

Europski zeleni plan pruža smjernice za zelenu preobrazbu, a paket “Spremni za 55%” odnosi se na cilj EU-a da se emisije stakleničkih plinova smanje za najmanje 55% do 2030. Republika Hrvatska donijela je niz dokumenta i programa u tom smislu, a među ostalim i Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan za razdoblje od 2021. do 2030. kojim je određen cilj Republike Hrvatske da udio energije iz obnovljivih izvora u bruto neposrednoj potrošnji energije do 2030. iznosi 36,4%.

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), uz obavljanje djelatnosti koje se odnose na organiziranje tržišta električne energije i tržišta plina, nominiran je za vođenje sustava poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, tako da smo vrlo intenzivno i značajno uključeni u zelenu tranziciju. Rezultati dosadašnjih aktivnosti ogledaju se u tome da smo zaključili ugovore s 1365 proizvođača s ukupno instaliranom snagom od 1048 MW.

Ono što svakako veseli jest činjenica da se u Republici Hrvatskoj iz godine u godinu povećava proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora. EKO bilančna grupa koju vodi HROTE, a čiji članovi su proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora u sustavu poticaja, u 2021. proizvela je ukupno 3.493.985.888 kWh (3,5 TWh) električne energije. (Tablica 1.)

Ukupna potrošnja električne energije na području Republike Hrvatske u 2021. na koju je obračunata naknada za OIE iznosila je 16.580.794.522,00 kWh, tako da proizvodnja HROTE-ovih članova EKO bilančne grupe predstavlja udio od 21,07%.

Što se tiče financijskog stanja sustava poticanja u 2021., HROTE je uprihodio 3,5 milijardi kuna (3.558.830.717,08 kn) na ime prodaje 60% električne energije iz OIE na tržištu, 40% neto isporučene energije opskrbljivačima, naknade za OIE i od prihoda iz sustava jamstva podrijetla. Proizvođačima je za isporučenu električnu energiju isplaćeno oko 3,3 milijarde kuna (3.334.241.330,12 kn).

U kontekstu kretanja cijena električne energije potrebno je istaknuti da je HROTE dao doprinos tržišnim sudionicima, odnosno opskrbljivačima električne energije, kroz Uredbu Vlade Republike Hrvatske od 30. prosinca 2021. kojom je svim opskrbljivačima električne energije u Republici Hrvatskoj povećan udio preuzimanja električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora od HROTE-a s dosadašnjih 40% na 60% od 01.01.2022. po cijeni od 420 kn (otprilike 55 eura) po MWh.

Opskrbljivači su na taj način dobili 50% više zelene energije u svoje portfelje po iznimno povoljnim uvjetima u odnosu na trenutne tržišne cijene, što će zasigurno imati pozitivan učinak na stabiliziranje tržišta električne energije i na nove cijene prema krajnjim kupcima.

U 2021. HROTE je zaključio i prve ugovore za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije tržišnom premijom, a iznimno je važno sve ono što je pred nama u području obnovljivih izvora energije i prvenstveno se odnosi na novi program za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora koji nam je Europska komisija u prosincu prošle godine odobrila.

Odobreni program poticanja proizvodnje električne energije tržišnom premijom predviđa 2010 MW priključne snage i uključene su sve tehnologije; vjetar (1050 MW), sunce (865 MW), inovativna tehnologija (10 MW), biomasa (32,9 MW), bioplin (22,26 MW), hidro (10 MW) i geotermalna energija (20 MW).

Pojedinačnim kvotama za svaku tehnologiju osigurat će se daljnja diversifikacija našeg energetskog sustava koji će biti fleksibilniji, a čime se olakšava integracija većih udjela povremene proizvodnje s manjom osjetljivošću na sezonske varijacije dostupnih izvora energije. Vjerujem da su to dobre vijesti za poduzetnike koji razvijaju projekte i žele ulagati u obnovljive izvore energije, a HROTE priprema prvi natječaj za projekte proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za dio kvota osiguranih u odobrenom programu.

Osim što je zelena tranzicija važna za okoliš i smanjenje emisije stakleničkih plinova, ulaganja u obnovljive izvore iznimno su bitna i zbog povećanja ukupne proizvodnje električne energije kako bi kao zemlja bili energetski samodostatni sa sigurnom i stalnom opskrbom energentima gospodarstva i kućanstava.

Geopolitičkim zbivanjima i ruskom invazijom na Ukrajinu pitanja energetske samodostatnosti još više dobivaju na značaju i dosadašnja ulaganja i poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Republici Hrvatskoj pokazuju pravu vrijednost.

Uzimajući u obzir klimatske ciljeve koje želimo postići kroz zelenu tranziciju, kao i potrebu za postizanjem energetske samodostatnosti, sigurnosti opskrbe energentima čija potražnja će zasigurno rasti u eri elektrifikacije, možemo zaključiti kako je ulaganje u povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora jedini pravi put za energetsku neovisnost i stabilne cijene energije.

New Report

Close