Novost iz Hrvatske pošte od 12. lipnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. lipanj 2023. u 09:13
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Područje otoka Lokruma ujedno je sastavni dio povijesne jezgre grada Dubrovnika s gradskim zidinama i utvrdama, kao i gradskim jarkom te je uvršteno u UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine.

Hrvatska pošta (HP) pustit će u optjecaj 12. lipnja nove prigodne poštanske marke iz serije “Hrvatski turizam” koje prikazuju zračnu snimku otoka Lokruma i Maksimilijanov ljetnikovac s vrtovima, autorice Ariane Noršić, a nominalna vrijednost pojedinačne marke iznosi 1,14 eura.

Autorica Noršić je dizajnerica iz Samobora. Marke su izdane u arčićima od 10 maraka te je izdana i prigodna omotnica prvog dana (FDC), stoji u priopćenju HP-a u petak.

Otok Lokrum, posebni rezervat šumske vegetacije površine 72 hektara, zaštićen je prema Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji posebnog rezervata šumske vegetacije od 1948. te je treće najstarije područje zaštićene prirode u Hrvatskoj.

Njegov je temeljni fenomen šumska vegetacija koja prekriva oko 90 posto površine otoka, stoji u tekstu pratećeg letka koji je napisala javna ustanova “Rezervat Lokrum”.

Cijeli otok Lokrum, uključujući i pripadajući morski pojas 150-ak metara od obale, područje je i ekološke mreže “Natura 2000” – područje očuvanja važno za vrste i stanišne tipove.

Svaka građevina na ovom otoku spomenik je kulture
Područje otoka Lokruma ujedno je sastavni dio povijesne jezgre grada Dubrovnika s gradskim zidinama i utvrdama, kao i gradskim jarkom te je uvršteno u UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine.

Najveći i najvažniji spomenik kulture na otoku Lokrumu je benediktinski samostan svete Marije unutar kojeg je renesansni i romanički klaustar.

Danas su jedini autentičan ostatak kultiviranih nasada benediktinske opatije na Lokrumu tradicionalni maslinici u kojima se može naći savršeno mjesto za odmor u vrućim ljetnim mjesecima.

Dolaskom austrijskog nadvojvode Maksimilijana Habsburškog samostan je nadograđen i prenamijenjen u ljetnikovac, a vrtni prostori oko samostana oblikovani su u stilu novijeg razdoblja povijesnog, vrtnog i pejsažnog oblikovanja.

Svaka građevina na Lokrumu spomenik je kulture, a posebno se ističe utvrda Royal, Lokrumski lazaret, Lugareva kuća i Charlottein zdenac.

Jedna od važnijih naslijeđenih kultiviranih vrijednosti otoka Lokruma je i botanički vrt koji je osnovan radi istraživanja prilagodbe tropskih i suptropskih biljnih vrsta našem podneblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close