Novom akvizicijom Span se probio na tržište jedne od digitalno najrazvijenijih zemalja Europe

Autor: Suzana Varošanec , 31. ožujak 2023. u 10:58
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U obavijesti o potpisanom ugovoru o Spanovoj kupnji 100% udjela u društvu GT Tarkvara navodi se procijenjena vrijednost transakcije koja iznosi 11.377.457 eura, kao i veliki značaj transakcije pa kako je izjavio osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović “ekspertiza i tržišna pozicija GT Tarkvare u kombinaciji sa Spanovim naprednim cloud i cyber security uslugama odličan su temelj za daljnji rast i razvoj poslovanja na tržištima sjeverne Europe”.

Prva IT kompanija u Hrvatskoj koja je izašla na burzu – Span, svojom novom akvizicijom ulazi na tržište Estonije, jedne od digitalno najrazvijenijih zemalja Europe. U njihovoj obavijesti na Zagrebačkoj burzi navode da su s prodavateljem estonskim trgovačkim društvom Fairway potpisali ugovor o kupnji 100% udjela u društvu s ograničenom odgovornošću GT Tarkvara, također sa sjedištem u Tallinnu, koje je vodeće estonsko društvu za licenciranje i upravljanje softverskom imovinom s više od 25 godina iskustva.

Procijenjena vrijednost transakcije iznosi 11.377.457 eura pri čemu je, kako navode, dio kupoprodajne cijene koji ovisi o poslovnim rezultatima akviziranog društva u 2023. i 2024. podložan usklađenju. Najnovija Spanova akvizicija ostvarena je svega godinu dana nakon preuzimanja domaćeg softverskog društva Ekobit pa  aktualno preuzimanje potvrđuje stratešku usmjerenost kompanije na daljnji rast i širenje na nova tržišta, dok su zemlje Baltika i Skandinavije izrazito digitalno napredne te, kako se navodi, pokazuju rastuću potrebu za dodatnom ekspertizom u područjima Clouda i Cyber Securityja, u kojima je Span međunarodno prepoznatljiv.

“Ovom akvizicijom Span ulazi na tržište Estonije, jedne od digitalno najrazvijenijih zemalja Europe. Ekspertiza i tržišna pozicija GT Tarkvare u kombinaciji s našim naprednim cloud i cyber security uslugama odličan su temelj za daljnji rast i razvoj poslovanja na tržištima sjeverne Europe“, izjavio je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.

GT Tarkvara pouzdan je partner najvećim tvrtkama u softverskoj industriji, kako se navodi, primjerice poput Microsofta, Adobea, Veritasa, Citrixa, Symanteca, VMWarea i drugih. Bilježe kontinuirani rast prihoda tijekom godina, fokusirani su na projekte vezane uz digitalnu transformaciju, cloud i kibernetičku sigurnost. Uz privatni sektor, snažno su pozicionirani i u javnom i obrazovnom sektoru.

„Span i GT Tarkvara vodeći su Microsoftovi partneri koji ovim preuzimanjem udružuju svoje dugogodišnje znanje i iskustvo. Veseli me što će naši postojeći klijenti sada imati pristup naprednim cloud i cyber security uslugama temeljenim na Spanovu višegodišnjem iskustvu rada s velikim, globalnim tvrtkama“, izjavio je Taivo Remmelgas, vlasnik i član Uprave GT Tarkvare.

Ovom se akvizicijom potvrđuje i strateško usmjerenje Spana na rast usluga s visokom dodanom vrijednošću s fokusom na područja clouda i cyber securityja. Prema nerevidiranim GFI za 2022. Span bilježi rast svih ključnih poslovnih pokazatelja. Prihodi Span Grupe u 2022. godini iznose 829,7 milijuna kuna, što predstavlja porast od 8 posto u odnosu na 2021. EBITDA prije jednokratnih stavki porasla je za 48 posto te je na kraju 2022. godine iznosila 72 milijuna kuna. EBITDA nakon jednokratnih stavki porasla je u promatranom razdoblju za 65 posto i iznosi 70,1 milijun kuna. Neto dobit Span Grupe na kraju 2022. godine iznosila je 50,7 milijuna kuna, što je povećanje od 113 posto u odnosu na 2021. godinu. Udio prihoda koje je Grupa tijekom 2022. ostvarila na inozemnim tržištima iznosio je 68%. Najznačajniji rast zabilježila su tržišta Hrvatske i SAD-a,a najveći rast prihoda u Grupi ostvarile su usluge s visokom dodanom vrijednošću.

Komentirajte prvi

New Report

Close