Novi saveznik u svladavanju stresnih poslovnih izazova

Autor: PD VL native tim , 14. rujan 2023. u 22:00
Intimni odnos između naših emocija i zamršene osi crijeva-mozak neraskidiv je i jako naglašen/PD

Stres ima duboki utjecaj na probavni sustav i kognitivne funkcije.

Zamršena veza između mozga i crijeva, koja se često naziva “os crijeva – mozak”, fascinantno je područje znanstvenog istraživanja koje posljednjih godina privlači sve veću pozornost.

Ovaj dvosmjerni komunikacijski put uključuje složenu međuigru živaca, hormona i imunoloških molekula, naglašavajući duboki utjecaj koji svaki sustav ima na drugi. Noviji dokazi upućuju na to da crijevna mikrobiota, raznolika zajednica mikroorganizama koji žive u gastrointestinalnom traktu, igra ključnu ulogu u ovoj vezi.

Kako funkcionira os crijeva – mozak?

Istraživanja pokazuju da crijevna mikrobiota može utjecati na rad mozga i ponašanje kroz proizvodnju neurotransmitera i metabolita koji mogu utjecati na raspoloženje i kognitivne funkcije.

Nadoknada magnezija i vitamina B6

Magnezij i vitamin B6 doprinose normalnoj psihološkoj funkciji i funkciji živčanog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti.

Nadalje, živac vagus, glavni živac koji povezuje crijeva i mozak, služi kao ključni kanal za komunikaciju. Omogućuje signalima da putuju između ova dva organa, utječući na probavne procese i prenoseći informacije o emocionalnim stanjima i stresu. Ovo dvosmjerno signaliziranje ima implikacije za stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva, gdje emocionalni stres može pogoršati crijevne simptome.

U današnjem brzom svijetu, stres je postao neizbježan aspekt naših života, s dubokim utjecajem na naš probavni sustav i naše kognitivne funkcije. Kao moćan okidač, upravo je stres najčešći krivac koji remeti delikatan sklad između naših crijeva i našeg mozga.

Bilo da se radi o predstojećem važnom poslovnom sastanku, teškom ispitu, javnom govoru, prezentaciji ili privatnim obavezama te važnim životnim događajima poput vjenčanja ili rođenja djeteta, osjećaj nervoze većinu nas najčešće prati u stopu.

Takve situacije općenito izazivaju strepnju u vezi s učinkom i ishodima te nas često stavljaju na rub tjeskobe što neizbježno utječe na naše cjelokupno stanje uma. Emocionalna iskustva zatim odjekuju u našim tijelima te mogu utjecati na našu probavu i stvoriti nelagodu u želucu.

Crijevna mikrobiota može utjecati na rad mozga i naše ponašanje/Press photo

Magnezij – mineral dobrog raspoloženja

Upravo takav konstantni utjecaj stresa na naš probavni sustav naglašava važnost inovativnih holističkih intervencija kao što je MagneBiotic, koji iskorištava snažnu sinergiju dobrih* bakterija i magnezija u borbi protiv svakodnevnog stresa.

Studijama je pokazano da tijekom duže izloženosti stresu, pod utjecajem hormona dolazi do povećanog izlučivanja magnezija iz organizma.

Zauzvrat, niska koncentracija magnezija pak može dovesti do lučenja hormona povezanih sa stresom čime se stvara začarani krug. Tada se u organizmu javlja povećana potreba za magnezijem kojeg onda u dovoljnoj mjeri trebamo unositi hranom ili, po potrebi, putem dodataka prehrani, a za antistresni učinak dobro ga je ciljano kombinirati s klinički potvrđenim sojem dobrih* bakterija.

Zajedno s dobrim bakterijama magnezij sudjeluje i u procesu stvaranja serotonina u crijevima, a u tome im pomaže i vitamin B6. Osim toga, vitamin B6 doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti. Ono što je izrazito važno, vitamin B6 omogućuje bolju apsorpciju magnezija i dugo zadržavanje u organizmu za njegovo još bolje djelovanje.

Kako održati ravnotežu osi crijeva – mozak?

Crijevna mikrobiota ima brojne uloge u našem organizmu – pomaže probavi, djeluje zaštitno na crijevnu sluznicu i povoljno na imunološki sustav, sudjeluje u apsorpciji hranjivih tvari i proizvodnji nekih vitamina.

Svakodnevni stres, pod utjecajem hormona kortizola, izravno djeluje na crijeva i može dovesti do neravnoteže u crijevnoj mikrobioti i ostaviti dugotrajne posljedice na naš probavni ekosustav.

Intimni odnos između naših emocija i zamršene osi crijeva-mozak neraskidiv je i jako naglašen. Emocije, u rasponu od sreće do straha i ljutnje, imaju moć izazvati niz promjena u radu crijeva. Ta kompleksna međuigra ponekad može rezultirati i ozbiljnijim problemima. Stoga je tu osjetljivu ravnotežu važno držati u balansu. Prepoznavanjem inherentne veze između našeg crijeva i mozga, otključavamo potencijal utjecaja na obje domene na značajan način.

Povećanje dobrih bakterija

HOWARU® Calm (Lactobacillus paracasei Lpc-37™) povećava broj dobrih* bakterija u probavnom sustavu i pruža podršku crijevnoj mikrobioti.

MagneBiotic, sa svojim inovativnim sastavom pruža maslinovu grančicu našem općem blagostanju, nudeći podršku u trenucima kada je stres visok.

Sinergijom dobrih* bakterija, magnezija i vitamina B6, MagneBiotic se pozicionira kao novi akter u području dodataka prehrani koji zadovoljava zahtjeve suvremenog poslovnog okruženja te nam pomaže u suočavanju s rastućim izazovima. Njegova uloga nije ograničena samo na stres, već na optimiziranje dinamičke ravnoteže koja postoji između našeg kognitivnog i probavnog područja.

Neizbrisiv utjecaj stresa na naš mozak i crijeva zahtijeva proaktivan stav te razumijevanje duboke povezanosti našeg uma i tijela. MagneBiotic se pojavljuje kao ključni, inovativan alat koji se usklađuje s težnjama modernih profesionalaca, upravljajući labirintom stresa i njegujući ravnotežu.

 Magnezij i vitamin B6 doprinose normalnoj psihološkoj funkciji i funkciji živčanog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti.

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

** Sadržaj omogućio MagneBiotic

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ustvari, radi se o gaba-i..

Dakle dobar je i Normabel.

 

Concor je isto ok .

“Ono si što jedeš”

 

Crijeva su drugi mozak . Ili prvi?

New Report

Close