Nova runda seed investicija ‘teška’ 1,5 mil dolara za tvrtku kojoj prihodi rastu 3,8 puta

Autor: Suzana Varošanec , 14. veljača 2023. u 12:39
FOTO: Pixabay

Platforma za poslovno planiranje Farseer u vlasništvu istoimene tvrtke prikupila je 1,5 milijuna dolara u posljednjoj rundi investicija koju predvodi američki Apertu Capital, a pridružio se i domaći SQ Capital te su u investiciju uključeni i klijenti Farseera, s poslovnim partnerima i zaposlenicima, što pokazuje snažnu podršku svih uključenih u rad Farseera i njihov proizvod. Naime, Farseer je SaaS (software-as-a-service) za financijsko modeliranje, planiranje i analitiku koji automatizira do 90% manualnih zadataka u financijskom planiranju za srednja i velika poduzeća.

Platforma za poslovno planiranje Farseer u vlasništvu istoimene tvrtke koju su 2020. osnovali Zrinko Dolić, Luka Mijatović, Matej Trbara i Matija Nakić, prikupila je 1,5 milijuna dolara u posljednjoj tzv. seed rundi investicija. Riječ je o rundi investicija koju predvodi američki Apertu Capital, kojem se pridružio i domaći SQ Capital te je i on Farseer podržao i u pre-seed rundi. Osim SQ Capitala, u investiciju su uključeni i klijenti Farseera, s poslovnim partnerima i zaposlenicima, što pokazuje snažnu podršku svih uključenih u rad Farseera, navodi se u priopćenju.

Farseer je SaaS (software-as-a-service) za financijsko modeliranje, planiranje i analitiku koji automatizira do 90% manualnih zadataka u financijskom planiranju za srednja i velika poduzeća, a ovo Farseerovo putovanje je počelo 2016., kako navode “s namjerom da riješe probleme koje su imali u telekom operateru u kojem su radili”. Naime, otprilike 70 ljudi je u to vrijeme bilo uključeno u proces planiranja, i svi su zajedno radili na ogromnim i nepraktičnim Excel datotekama te su suosnivači Farseera poprilično često morali ‘žonglirati’ proračunskim tablicama u Excelu. Alternativa Excelu bio je, za korisnike, kompliciran i nepristupačan enterprise softver bez imalo fleksibilnosti, pa kako se navodi u priopćenju “softverska rješenja za mala i srednja poduzeća zbog ogromnih količina podataka i velikog broja iznimki u planiranju jednostavno nisu mogla pokriti stvarne poslovne potrebe enterprise korisnika”.

Tako je nastao Farseer koji zamjenjuje Excel i Google Sheets u slučajevima kad ti alati nisu dovoljni, i to kombinirajući fleksibilnost proračunskih tablica u Excelu sa snagom velikih enterprise rješenja, dok je sam proizvod “više-dimenzionalna proračunska tablica s BI (Business Intelligence) funkcionalnostima te omogućuje skupinama korisnika da lako surađuju i provode prediktivno planiranje”.

“Previše ljudskog potencijala je potraćeno na manualni rad u Excelu. Mi svima želimo omogućiti da izrađuju financijske modele i analiziraju brojke bez manualnog rada. Oduševljeni smo činjenicom da su nas u ovoj misiji podržali Apertu Capital i SQ Capital. Naši klijenti, poslovni partneri i zaposlenici su također sudjelovali u ovoj rundi, što je za nas velika dodatna motivacija” – ističe Nakić koja je i direktorica Farseera.

Prema priopćenju Apertu Capital je fond rizičnog kapitala za tvrtke u ranim fazama razvoja koji je usmjeren na osnivače te koji ulaže u deep-tech startupe te se fokusira na softverske tvrtke koje stvaraju nove proizvode ključne za razvoj umjetne inteligencije, cloud poslovanja, te alata za razvojne inženjere. SQ Capital je investicijska tvrtka s fokusom na tvrtke koje su osnovane i djeluju u regiji srednje i istočne Europe, a osim Farseera, uložili su, između ostalih i u Repsly, Sportening, Codemap, Qubinets i Glycan Age.

A na kraju i za investitore važni podatak glasi: “Farseerov godišnji prihod od licenci – ARR (annual recurring revenue) je u 2022.  porastao za 3,8 puta u odnosu na godinu prije”, a njihovi klijenti su srednje i velike tvrtke iz cijelog svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close