Narudžbe Hugo Bossa spašavaju radnike Varteksa

Autor: Suzana Varošanec , 25. studeni 2013. u 22:01
Zoran Košćec, predsjednik Uprave/M. Jurinec/PIXSELL

Varteks i njegovi razlučni vjerovnici potpisali su Sporazum kojim će regulirati međusobne odnose.

Varteks i njegovi razlučni vjerovnici potpisali su Sporazum kojim će regulirati međusobne odnose o čemu je tvrtka jučer izvijestila preko Zagrebačke burze.

To će varaždinskoj kompaniji osigurati posao za sljedeće razdoblje, a kako neslužbeno doznajemo već su počele dolaziti pojačane narudžbe poslovnih partnera. Zato će, navodno, predsjednik uprave Zoran Košćec podijeliti i bitno manje otkaza radnicima koji su višak. U predstečajnom postupku spominjila se brojka od oko 500 radnika kojima slijedi otkaz, a kako naši izvori tvrde, pozitivne su promjene u segmentu suradnje s postojećim poslovnim partnerima i narudžbi.

U tome se, tvrde, ističe Hugo Boss s kojim suradnja traje 20-ak godina. Navodno je Hugo Boss značajno pojačao naružbe. Sporazum s razlučnim vjerovnicima, kao i veći obujam narudžbi, znak su da je Varteks nakon četverogodišnje bitke za opstojnost spašen od stečaja. On je prijetio unatoč sklopljenoj predstečajnoj nagodbi pošto su država i dobavljači, a bez bankara koji drže hipoteke na imovini, podržali plan financijskog restrukturiranja. Kako su sad i oni odlučili poduprijeti nagodbu, prema Sporazumu s Varteksom banke će se namiriti iz njegove imovine, a tvrtka će dobiti novi kredit, te će iz poslovanja moći izvršavati dogovorene obveze prema vjerovnicima. Za godinu dana očekuje se njezina operativna dobit.

Sporazum je, tvrde upućeni, garancija stabilnosti poslovanja, isplate plaća i održavanja likvidnosti. Otvoreno je jedino pitanje koliko će od 1950 radnica biti proglašeno viškom. Govoreći o tome jučer Košćec je samo rekao da se očekuje smanjenje broja radnika. Zahvalio se svih sudionicima spašavanja Varteksa u predstečaju, te je potvrdio da će Varteks dobiti 10 milijuna eura kredita HBOR-a i Zagrebačke banke zbog čega će ubuduće jedino prema njima biti izložen. Kredit će ići za isplatu zaostalih plaća radnicima, otpremnine onima koji će biti proglašeni viškom i proizvodnju.  

Komentari (4)
Pogledajte sve

Fuki 1973 !
“Nije li žalosno da u pogonu imaju “majstorice” sa završenom osnovnom školom?”
—————————————————————–
Da li bi “tekstilni” fakultet ili možda doktorat iz tekstilnih znanosti pomogao radnici za strojem? Ne mislite li da bi te tekstilke morale znati odlično šivati ono što netko drugi zna odlično kreirati i na kraju netko treći uspješno tržiti?!

Hmmmm,…
Ovo je varka za maloga Marka.Varteks nema budučnosti, međutim u ovome trenutku je politika odradila svoje jer da cca 2000 ljudi ostane na cesti bio bi slom Varaždinske županije.Ovaj kredit je kap u moru.
Varteks ima problem rukovođenja jer skoro pa svaki radnik ima svojeg šefa.Kao drugo ni kvaliteta nije što je bila, tkaninu više Varteks ne proizvodi (a bila jedna od najboljih) već uvoze iz Kine.Ima tu što-šta.
Pratim Varteks, upoznat sam sa nekim “stvarčicama” i nisam optimista.Ova garnitura nesposobnih menađera i “direktora” nemože osigurati boljitak.Nije li žalosno da manjina radi na normi dok mnogi neznaju kuda bi sa sobom?…Nije li žalosno da u pogonu imaju “majstorice” sa završenom osnovnom školom?
Jedno je što se poše i preuveličava a drugo je stvarnost.

ovo su samo slamke spasa, naša tekstilna industrija ne može se nositi s poznatim svjetskim tekstilnim brandovima niti s jeftinim tekstilom iz Kine.
ovo je samo odgoda neizbježnog kraja, banke su se prije ovog kredita dobro osigurale hipotekama tako da ih baš briga kako će na kraju cijela priča završiti

New Report

Close