Nakon dugih priprema kreće ‘pospremanje’ Đure Đakovića

Autor: Marija Brnić , 03. veljača 2022. u 22:00
Foto: IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Na sjednici Vlada prihvatila program restrukturiranja.

Jedan od složenijih privatizacijskih i procesa restrukturiranja velikih industrijskih sustava, onaj u grupaciji Đuri Đaković, nakon pune dvije godine priprema konačno može krenuti u realizaciju. Na zatvorenoj sjednici, s oznakom povjerljivo, Vlada je jučer prihvatila program restrukturiranja i niz dokumenata kojima usuglašava odnose s budućim većinskim vlasnikom tvrtkom DD Acquisition u vlasništvu čeških poduzetnika Jaroslava Strnada i Renea Matere. Programu je potkraj prosinca prošle godine odobrenje konačno dala i Europska komisija, a proteklih tjedana pripremana je i usuglašavana dokumentacija između svih uključenih, od nadležnih državnih ministarstava, uprava tvrtki do banaka.

Kako bi se došlo do realizacije programa, kojim se predviđa da država restrukturiranje podupre preuzimanjem obveza u visini 430 milijuna kuna, a strateški partner ukupno dokapitalizira s 480 milijuna, kao nositelji projekta restrukturiranja i trenutni najveći dioničari Đure Đakovića, država i DD Acquisition najprije će definirati i zaključiti sporazumom svoje međusobne odnose. Država će potom od banaka otkupiti dugovanja Đure Đakovića, među ostalim i 300 milijuna kuna za koje je u siječnju 2020. Vlada odobrila jamstva, a nakon toga slijedi i raspisivanje prve skupštine dioničara, na kojoj je predviđeno glasovanje o pojednostavljenom smanjenjenju kapitala radi pokrića gubitaka, smanjenjem vrijednosti dionice s 20 na 10 kuna i nakon toga spajanjem 50 u jednu dionicu.

U idućem bi koraku država povećala kapital izdavanjem novih dionica ulaganjem prava u iznosu od 101 milijuna kuna, te se potom spajanjem dvije dionice u jednu smanjuje kapital radi pokrića gubitaka, iza čega nastupa smanjenje kapitala spajanjem dvije dionice u jednu radi pokrića gubitaka. Program predviđa jačanje pozicija DD Acquisition novim izdavanjem dionica unosom 227 milijuna kuna u novcu, kojim će tvrtka čeških ulagača već postati većinski vlasnik. Preostali iznos ulaganja Česi će realizirati u narednim godinama, i to ne samo u novcu, nego i imovini, pravima i jamstvima za pokriće kredita. Nakon dugog puta do dobivanja svih odobrenja u Vladi i Bruxellesu, Strnadu i Materi trebat će još strpljenja i više mjeseci da potpuno preuzmu kontrolu u Đuri.

Komentirajte prvi

New Report

Close