Najveća tvornica biodizela u Hrvatskoj ide dalje

Autor: Večernji list , 09. kolovoz 2016. u 10:08
I bez državnih subvencija, 30-ak radnih mjesta sigurno

Demantiraju najave HDSSB-a i upozoravaju da Hrvatska krši obveze prema EU.

Najveća hrvatska tvornica biodizela, koja već nekoliko godina posluje u Vukovaru, ne zatvara se, službeni je stav tvrtke Biodizel Vukovar što ga prenosi direktor proizvodnje u tvornici Ivan Corn.

Dvojbe o mogućem gašenju tvrtke pojavile su se nakon prošlotjednog priopćenja vukovarske podružnice HDSSB-a, odakle su naveli da je najvjerojatniji krivac država, koja je još prije nekoliko godina zakazala u isplati namjenskih poticajnih sredstava od trošarina. Tom prilikom iz HDSSB-a izrazili su i strah o mogućem otkazu za 30-ak zaposlenih u toj vukovarskoj tvornici.  

"Problem je u neprovođenju postojećih zakona i pravilnika koji su već doneseni u Hrvatskoj, kao i neispunjavanju obaveza preuzetih prilikom ulaska u Euroopsku uniju", objašnjava Corn. Dodaje kako Hrvatska više ne subvencionira, niti na bilo koji drugi način potiče, proizvodnju biodizela. Naime, poticaji su isplaćivani od sredine 2011. godine pa do kraja 2014. godine. Ivan Corn kaže kako su oni tijekom 2014. iznosili 2,20 kuna po litri biodizela, s tim što su poticaji za tu godinu bili isplaćeni tek u siječnju ove godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close