Najbolji svjetski orači preorali Biograd

Autor: Božica Babić , 16. rujan 2012. u 22:00

Priznanje Svjetske oračke organizacije došlo je i kroz imenovanje Tugomira Majdaka predsjednikom te organizacije

Prošlogodišnji državni prvaci Hrvatske u oranju Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske i Marijo Spudić iz Karlovačke županije ovaj su vikend nacionalne boje branili s daleko više energije i srčanosti nego što je svjedoče precijenjeni ‘kockasto vatreni’ nogometni idoli u svojim nastupima.

Visoka motivacija
Na 59. svjetskom natjecanju u oranju održanom 14. i 15. rujna na poljoprivrednom gospodarstvu Vrana nedaleko Biograda ušli su među 10 najboljih timova u nadmetanju s konkurencijom iz 31 države s četiri kontinenta. Time su dvostruko popravili lanjski učinak i ostvarili najbolji rezultat od kako Hrvatska šalje predstavnike na natjecanje nakon što je 2004. primljena u članstvo Svjetske oračke organizacije (WPO). Ni orkanska bura koja je nemilice rušila sve pred sobom, ni snažni pljusak i blato do koljena nisu zatrli visoku motivaciju 61-ga natjecatelja dok su se nadmetali u dvije kategorije, oranju plugom ravnjakom i plugom prevrtnjakom, ali ni obeshrabrila brojnu publiku pristiglu iz gotovo svih zemalja koje su imale svoje ekipe u Biogradu. Uz četiri člana reprezentacije, dva orača, trenera i suca mnogi među njima stigli su u pratnji ne samo obitelji već i brojnih sunarodnjaka. Naime, dok Hrvati još s nevjericom slušaju o nadmetanju za najbolju brazdu u mnogim zemljama ovo natjecanje ima dugu tradiciju. Upravo stoga u Biogradu i okolici proteklih je dana i popunjenost turističkih kapaciteta bila znatno bolja nego u špici ovoljetne sezone pa su i lokalni ugostitelji zadovoljno trljali ruke jer radi treniranja i prilagodbe mnogi su došli čak nekoliko tjedana prije početka natjecanja.

Sponzori platili
Iako s nevelikim brojem godina članstva u WPO-u Hrvatska je ovom prigodom ljestvicu gostoljubivog domaćina digla vrlo visoko, kako s nagradama i organizacijom tako i sa promocijom nacionalne gastronomije i vinarstva te izletima u okolicu što su potvrdili svi sudionici najavljujući uskoro ponovni dolazak na ove prostore ali kao turisti. Svi dosadašnji domaćini, u prethodnih 58 natjecanja pobjednike su darivali samo medaljama ili peharima. Jedan od glavnih sponzora tvrtka Žetelice SDF iz Županje, iznosi pomoćnik ministra poljoprivrede Luka Čuljak glavni koordinator ovogodišnjeg nadmetanja orača, dva najbolja natjecatelja nagradila je traktorima iz vlastite proizvodnje u vrijednosti po 20.000 eura. Tako su Andrew Michell Jnr iz Škotske, ukupno najbolji u kategoriji pluga ravnjaka i Francuz Yves Thievon prvak u kategoriji pluga premetnjaka Biograd napustili s osvojenim traktorima. Trošak natjecanja ukupno je iznosio 4,5 milijuna kuna i uglavnom je podmiren donacijama sponzora, kaže Čuljak. Održavanje svjetskog natjecanja u Hrvatskoj i dolazak povijesno rekordnog broja orača ostavit će, smatra, pozitivan trag i na hrvatsku poljoprivredu.

Hrvat vodi WPO
Ne samo stoga što naši predstavnici iz godine u godinu ostvaruju sve bolji uspjeh nego i radi sve veće zainteresiranosti poljoprivrednikaza edukacijom jer, pravilnim oranjem, ističe Čuljak, prinos je moguće povećati za 10 posto.Sljedeće, 60. svjetsko natjecanje bit će u srpnju 2013. u Kanadi, a kockasti dres nosit će Marijo i Ivan Spudić iz Barilovića kod Karlovca. Uz to, od jučer predsjednik WPO-a je Tugomir Majdak, načelnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Nova disciplina

Oranje s konjskim zapregama
U Biogradu je održano i prvo državno natjecanje u oranju s konjskim zapregama na kojemu je nastupilo devet ekipa iz pet županija. Pobjedu je odnijela Bjelovarsko-bilogorska županija, drugo mjesto pripalo je Zagorsko-krapinskoj, a treće Splitsko-dalmatinskoj čije je boje zastupala ekipa koju je vodila Marija Gudelj iz Zmijavaca, kod Imotskog. Počela je, kaže, orati već s 12 godina, danas ima godinu manje od 70-te, no iako na obiteljskom gospodarstvu ima modernu mehanizaciju najdraži su joj konji i plug.

Komentirajte prvi

New Report

Close