Na -9 stupnjeva održana ledena berba Iločkih podruma

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2012. u 12:15
Ilustracija

Obrano je 3300 kg grožđa sorte Traminac što je dovoljno za 1000 litara vina.

Jučer je na temperaturi -9 stupnjeva, na položaju Prinicipovac u Iločkim podrumima, održana ledena berba grožđa sorte Traminac.  Na ukupnoj površini vinograda od 3 hektara, u pravim ledenim uvjetima, ali ipak sa suncem,  obrano je 3300 kg grožđa sorte Traminac što je dovoljno za 1000 litara vina.

Ledeno vino spada u vrhunac proizvodnje vina. Preduvjet za ledenu berbu grožđa je temperatura ispod minus 7 stupnjeva u trajanju od najmanje 3 dana, a bobice moraju biti  smrznute dok se prerađuju. Takav mošt sadrži najmanje 127 Oechsla.  Ledena berba najčešće se odvija krajem prosinca ili početkom siječnja. Puno sunca i  malo padalina tijekom jeseni pogodovalo je visokim postocima šećera grožđa, što daje mogućnost da će ove godine biti odlična kvaliteta ledenog vina od smrznutih bobica Traminca.

Zadnja ledena berba Iločkih podruma koja je napunjena u bocu je ona iz 2008.godine i koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade; srebrne medalje na natjecanjima Bacchus u Madridu, Vinalies China 2012. te Femmes et vins du monde u Monacu, ali i prestižno priznanje Decanter World Wine Award. Ledena vina, vrhunska su vina, uglavnom slatka tamnije zlatnožute boje i s višim postocima alkohola.

Komentirajte prvi

New Report

Close