Ministarstvo financija odobrilo veliku promjenu u poslovanju trgovina

Autor: Darko Bičak , 20. siječanj 2021. u 12:25
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U blagajnama trgovina, kladionica, mjenjačnica i benzinskih crpki će od sada moći biti 100 tisuća kuna umjesto do sada maksimalnih 15 tisuća

Na prijedlog novoosnovane Grupacije trgovaca naftnih derivata Hrvatske gospodarske komore (HGK) blagajnički maksimum iznad kojeg se dnevni utržak gotovine mora položiti na račun podignut je s 15.000 na 100.000 kuna, što će, kažu u HGK, poduzetnicima smanjiti troškove poslovanja.

Iz Komore pojašnjavaju da su prema prijašnjim odredbama poduzetnici morali za prijenos novca angažirati zaštitarsku tvrtku koja obavlja te usluge gotovo svakoga dana, a na nekim lokacijama i više puta u istom danu, što je poduzetnicima znatno povećavalo troškove poslovanja. Bilo je propisano da se gotov novac od utrška s maloprodajnih mjesta mora položiti na račun tvrtke u banci istoga dana ili najkasnije sutradan ako se radi o iznosu većemu od 15.000 kuna. Inače, prema Zakonu o izmjenama Zakona o fiskalizaciji ministar financija Pravilnikom o dopuni Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom definira iznos blagajničkoga maksimuma prema pojedinim kategorijama poreznih obveznika. “Kod velikih subjekata, trošak prijenosa utrška s maloprodajnih mjesta se od početka primjene Zakona o fiskalizaciji gotovo udvostručio u odnosu na prethodne godine i to bitno utječe na rezultate poslovanja. Stoga smo predložili da se dozvoljeni blagajnički maksimum značajno poveća kako bi se tvrtkama uštedjelo i vrijeme i novac“, istaknuo je voditelja Grupacije trgovaca naftnih derivata HGK Vladimir Kuzmić.

Konkretno, Grupacija je predložila izmjenu Pravilnika o dopuni Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom na način da se za velike subjekte podigne visina iznosa po pojedinome poslovnom prostoru dnevnoga utrška s iznosa 15.000 na 100.000 kuna, kao primjerice kod mjenjačnica. Komentar je prihvaćen te je članak 41. f. Pravilnika izmijenjen sukladno prijedlogu Grupacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close