Meteor grupa rješava se malih dioničara Badela 1862, ‘otpremnina’ po dionici 12,86 kuna

Autor: Jadranka Dozan , 27. svibanj 2020. u 05:14
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

MGL trenutno drži 97% dionica, a iskup preostalih stajat će ih 8,5 milijuna kuna.

Kao većinski dioničar Badela 1862 Meteor grupa – Labud (MGL) još je zimus odlučila o povlačenju Badelovih dionica s uređenog tržišta na Zagrebačkoj burzi, a nakon što je početkom ožujka obznanila i namjeru istiskivanja manjinskih dioničara, taj plan je konačno pred realizacjom. Uprava Badela priopćila je putem ZSE da je od glavnog dioničara danas dobila zahtjev za sazivanjem glavne skupštine kako bi se donijela odluka o istiskivanju manjinskih dioničara. Za prijenos dionica na Meteor grupu utvrđena je tzv. primjerena otpremnina od 12,86 kuna po dionici. Kako od ukupno 22 milijuna dionica MGL danas drži 97 posto (početkom mjeseca bio je na 95,48%), za preostale će malim dioničarima ukupno isplatiti 8,5 milijuna kuna. Iz Uprave Badela 1862 u priopćenju navode da će “razmotriti zahtjev i o svemu u što kraćem roku obavijestiti javnost”.

Odluka o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze donesena je na glavnoj skupštini Badela 1862 još sredinom siječnja, kad MGL još nije bio dohvatio zakonski prag za postupak istiskivanja malih dioničara. Tom je prilikom utvrđeno da će se pravična naknada utvrditi kao ponderirani prosjek burzovne cijene tri mjeseca prije dana objave poziva na skupštinu, te da će odluka na snagu stupiti šest mjeseci nakon upisa u sudski registar.
S te je skupštine ostalo zabilježeno da je državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) sa svojih 11,7 posto dionica glasao protiv, no nedugo poslije podnio je zahtjev za otkup i glavninu svog udjela u Badelu je prodao, čime je utržio 38 milijuna kuna.

Početkom ožujka, pak, osim informacije o namjeri MGL-a o provedbi squeeze-outa, iz Uprave Badela izvijestili su i da su zaprimili tužbu koju je dioničar Darko Petričić podnio na Trgovačkom sudu u Zagrebu radi utvrđenja ništetnosti odluka siječanjske skupštine. Usput su poručili kako tužbeni zahtjev smatraju u cijelosti neosnovanim te najavili da će u zadanim rokovima podnijeti odgovor na nju.

Postupci squeeze outa, inače, nisu baš česti, ali plan Meteor grupe za Badel 1862 došao je samo tjedan dana nakon što je istu namjeru objavom poziva na skupštinu u slučaju varaždinske J&T banke potvrdio i njezin glavni dioničar, istoimena češka banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close