Menadžeri su prepoznali da je osigurani zaposlenik zadovoljniji i efikasniji

Autor: PD VL native tim , 14. ožujak 2022. u 09:39
Antonia Filipović, Head of Employee benefits Insurance u Marshu Hrvatska/PD

Antonia Filipović, Head of Employee benefits Insurance u Marshu Hrvatska, govori o tržištu osiguranja.

Dopunsko i dodatno osiguranje za zaposlenike hrvatskih tvrtki sve više postaje standard. Dodatan značaj tome dala je i pandemija potaknuvši mnoga društva koja ih do sada nisu imala, da ih počnu ugovarati.

Osiguranja su se počela promatrati i u kontekstu benefita te su se kao takva uzdigla na ljestvici prioriteta. Da je tome tako zna i Antonia Filipović, Head of Employee benefits Insurance.u Marshu Hrvatska, koja nam je otkrila još više o situaciji s osiguranjima iz perspektive benefita i promjena na domaćem tržištu.

Prema vašem iskustvu, koliko je osiguranje danas popularan benefit u hrvatskim tvrtkama?
Hrvatska društva prepoznala su važnost zaposlenika kao najvrjednijeg asseta. Prema statističkim podatcima (izvor: Insure.hr) omjer policirane premije za osobna osiguranja u odnosu na imovinska osiguranja u postotku varira, ali je blizu omjera 50/50, što dovodi do zaključka da su osigurljivi benefiti zaposlenika (osiguranje od nezgode, dobrovoljno zdravstveno osiguranje, životno osiguranje kao i riziko osiguranje) itekako prepoznati.

Obavljanje poslovnih aktivnosti nosi sa sobom i određene rizike. Odgovoran manadžer svjestan je važnosti upravljanja troškovima, a ad hoc nastali troškovi uslijed iznenadnih događaja nisu poželjni.

Kako bi se od posljedica istih financijski zaštitili, preporuka je ugovaranje osiguranja. U porastu je svakako ugovaranje osiguranja od nezgode. Osiguranje radnika od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) važno je za poslodavca jednako kao i za radnika.

Pored ostalih benefita koji utječu na zadovoljstvo zaposlenika u poticajnim i sigurnim radnim sredinama osiguranje je svakako broj jedan, ali uz to ide i fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, benefiti koji se odnose na djecu i obiteljske obaveze i svakako ključan benefit – balans između poslovnih obaveza i slobodnog vremena.

 

 

 

 

Marsh je jedini broker u Hrvatskoj koji za osigurljive benefite zaposlenika ima tim iskusnih brokera, uz podršku kolega iz Mercera/PD

Što od osiguranja za svoje zaposlenike biraju hrvatski direktori?
Hrvatski direktori za svoje zaposlenike sve više biraju viši standard te ugovaraju i dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje. Društva koja svojim djelatnicima u sklopu ugovorenih polica dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja omogućuju redovite preventivne sistematske preglede, imaju manji postotak bolovanja. Na ovaj način doprinose zadovoljstvu i efikasnosti u radu. Kada su u pitanju manageri, sve češće se ugovaraju police životnih osiguranja, a to je nešto što nam je kao standard stiglo iz zapadnoeuropskih zemalja.

Marsh, kao dio Marsh McLennan holdinga te kao svjetski lider u brokerskim poslovima u osiguranju u Hrvatskoj postoji već 21 godinu, a uz sestrinsko društvo Mercer u Hrvatskoj kod posredovanja u osobnim osiguranjima djelujemo pod brandom Mercer Marsh Benefits. Svi svjetski trendovi kod osigurljivih benefita na ovaj su nam način dostupni i u Hrvatskoj i vjerujem da je ovo izvrstan način kako da svojim klijentima u Hrvatskoj sugeriramo optimalno ugovaranje.

Je li i kako pandemija promijenila pogled tvrtki prema osiguranjima?
Društva koja do sada nisu imala ugovorene police dopunskog zdravstvenog osiguranja već samo dodatno zdravstveno osiguranje odlučuju se na ugovaranje obje vrste zdravstvenog osiguranja za svoje djelatnike. Porastao je i opseg osiguranja od nezgode te se ugovaraju rizici koji su do sada možda bili zanemareni, poput dnevnih naknada ili bolničkih naknada.

Istovremeno s navedenim povećanjima, putno zdravstveno osiguranje doživjelo je pad. Pojačanim sjedilačkim načinom života porasla je potražnja za wellness paketima dostupnim uz ugovaranje dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja, što je ponovno nešto što se kao trend nameće iz zapadnoeuropskih zemalja. Vjerujemo da će i Hrvatska krenuti ovim putem.

2500

kuna visina je neoporezivog dijela u osiguranjima

Koliko su važna osobna osiguranja zaposlenika, kako Hrvatska gleda na to?
Osobna osiguranja zaposlenika jednako su važna kao i ostala osiguranja. Hrvatska država je reguliranjem neoporezivog dijela u visini od 2500 kuna svoj stav prema osobnim osiguranjima i tako poslala poruku važnosti istih, olakšavajući poslodavcima teret troškova. Ovo je neoporezivi godišnji iznos propisan prvog ja 2020. u Zakonu o porezu na dohodak i ne smatra se dohotkom od nesamostalnog rada.

Može li još bolje i poticajnije, mislim da može, ali je to već preduboka tema i obuhvaćala bi reformu cjelokupnog zdravstvenog sustava. Sretna sam da je Marsh jedini broker u Hrvatskoj koji za osigurljive benefite zaposlenika ima tim od četvero iskusnih brokera i da u koordinaciji i uz podršku kolega iz Mercera koji je svjetski prepoznati brend i u Hrvatskoj možemo odgovoriti na najkompliciranije zahtjeve.

Možemo li reći da ulaganje u osiguranje zaposlenika posljedično dovodi do reduciranja nagomilanih troškova?
Da, jer manji postotak bolovanja ugovaranjem preventivnih sistematskih pregleda te pružanjem adekvatne zaštite zaposlenika generira posljedično manje nagomilanih troškova. Na tržištu rada teško je pronaći kvalitetan, stručan i proaktivan kadar.

Prilagodbom na nove načine rada, dinamikom proteklih događanja, društva su prepoznala modele ulaganja u radnike. Ponosno mogu istaknuti da i Marsh Hrvatska za svoje djelatnike ugovara i dopunsko i dodatno osiguranje, tako da smo i svojim klijentima primjer.

New Report

Close