Markotić vodi Badel do kraja mandata, naslijedit će ga Knez?

Autor: Suzana Varošanec , 13. ožujak 2018. u 13:45
Darko Knez u Meteor je došao iz Konzuma/Goran Stanzl/PIXSELL

Moguće daljnje promjene u sastavu Uprave Badela 1862 razmatrat će se po isteku ugovora Ivi Markotiču, kažu u Meteoru.

Predsjednik Uprave Badela 1862 Ivo Markotić sukladno nedavnoj potvrdi Nadzornog odbora ostaje na čelu Badela s dva nova člana Uprave (Janko Štefanec i Domagoj Jelenc).

Odgovaraju tako iz Meteor Grupe na naš upit da potvrde ili demantiraju neslužbene informacije da će novi predsjednik Uprave Badela uskoro ipak postati Darko Knez. Trenutno je Knez predloženi za novog predsjednika NO-a Badela što bi trebala odobriti skupština u travnju. No, po Zakonu o trgovačkim društvima, navodno nema prepreke da se u naknadnoj proceduri njegova funkcija promijeni. 

Bez izmjena Statuta
Iz Meteora koji je vlasnik 84% najvećeg domaćeg proizvođača jakih alkoholnih pića, pojašnjavaju da Markotiću ugovoru istječe u svibnju, a prema sudskom registru to je 14. svibanj.

"Tada će se razmatrati moguće daljnje promjene u sastavu uprave Badela 1862. Ako ih bude, o tome će dionici biti pravovremeno informirani", navodi se u Meteorom odgovoru, uz pojašnjenje da za navedeno proširenje Uprave s dvojicom novih članova nisu bile potrebne izmjene Statuta jer postojeći omogućava imenovanje tročlane uprave. Kako iz Meteora nisu demantirali informacije o eventualnom Knezovom preuzimanju funkcije šefa Uprave Badela, može se zasad zaključiti i da ta informacija nije bez osnova, odnosno da je takav scenarij, koji se spominje u upućenim krugovima – moguć.  Badel je i lanjsku godinu kao treću za redom završio s dobiti, a nakon prethodnog višegodišnjeg poslovanja u minusu. Zbog toga je i 2013. otvorena predstečajna nagodba koja je zaključena tek krajem prošle godine, a početkom ove obavljena je dokapitalizacija od Meteor Grupe.

Uz Meteor ozbiljan interes za Badel imala je i slovačka grupacija, no prema mišljenju i preporuci Uprave Badela, Meteor se je pokazao boljim ulagačem, kojeg je i Vlada potom potvrdila. Badel je jedna od rijetkih kompanija koja je u predstečajnoj nagodbi uspjela pospješiti poslovanje, uvesti nove proizvode i izaći na nova tržišta.  Prema posljednjim objavljenim podacima, na kraju posljednjeg lanjskog tromjesečja prihodi od prodaje porasli su 2,1 milijun kuna u odnosu na isto razdoblje lani, dok je dobit prije poreza bila 144 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini više za 132,5 milijuna. 

Svježi kapital
Novi vlasnik u Badel je unio 30 milijuna kuna svježeg novca, a već ranije otkupio tražbine NLB-a, Erstea, HPB-a i Sberbanke prema Badelu od 184,1 milijun kuna.  Tim novcem trebala bi se ojačati liderska pozicija Badela, a koji još pred sobom ima i troškove otplate dugova po predstečajnoj nagodbi. U razdoblju od četiri do osam godina, ovisno o kojim je vjerovnicima riječ – državi, dobavljačima ili bankama – ima obvezu plaćanja duga po od oko 160 milijuna kuna. 

Dug stiže na naplatu 
Prva tranša od 8,8 milijuna dolazi ovaj mjesec na naplatu. Od otvaranja predstečaja Badel je kroz poreze i trošarine u državni proračun uplatio oko 650 milijuna kuna. Kriza u Agrokoru imala je negativan efekt, ali ne prevelik da je ugrozilo poslovanje. Prethodnih je godina radio i na razvoju novih proizvoda i otvaranju novih  tržišta. 

Novi nadzornici Badela  

Knez, Raspudić i Burilović 
O novim članovima Nadzornog odbora, uz šefa Darka Kneza predloženi su i vlasnik Meteora Ante Raspudić te predsjednik HGK Luka Burilović odlučivat će glavna skupština zakazana za 24. travanj. Na drevnom redu bit će i statutarne izmjene, a zbog važnosti za poslovanje ističe se prijedlog po kojem će pri sklapanju ugovora iznad 15% temeljnog kapitala društva (38 mil. kn) Uprava trebati suglasnost NO-a. Za rad šefa NO-a predlaže se 6000 kn neto mjesečne nagrade, za zamjenika 5000 kn i za članove 4000 kn.  

Komentirajte prvi

New Report

Close