Marčinko napustio Petrokemiju, gubitak tvrtke 286 mil. kuna

Autor: Marko Biočina , 31. listopad 2014. u 09:31
Dragan Marčinko/Nikola Ćutuk/PIXSELL

Krizna Uprava na čelu s Marčinkom učinila je određene pomake u poslovanju, ali nedovoljno.

Situacija u kutinskoj Petrokemiji ponovno je kritična. U samo tri mjeseca – od lipnja do rujna ove godine – ta kompanija zabilježila je poslovni gubitak od 61 milijun kuna, čime se kumulativni gubitak od početka ove godine popeo na vrtoglavih 286 milijuna kuna.

Takvi rezultati, ali i očita neizvjesnost oko budućnosti Diva iz Kutine, rezultirali su i ostavkom predsjednika Uprave kompanije Dragana Marčinka. U kratkom telefonskom razgovoru Marčinko nam je potvrdio kako napušta tvrtku u koju je došao prije godinu i pol dana, ustvrdivši kako smatra kako je svoj dio posla odradio. 

Rentabilno poslovanje
"U Petrokemiji se više iz menadžerske perspektive nema što učiniti. Imali smo jasan plan restrukturiranja i iz njega je sve ispunjeno, od ugovaranja niže cijene plina, preko smanjenja broja zaposlenih do smanjenja operativnih troškova. Država je izvršila pola dokapitalizacije od 250 milijuna kuna, no za stabilnost i ispunjenje plana nam nedostaje još toliko. To je stvar politike i pronalazak strateškog partnera je nešto na što ja ne mogu utjecati.

Svaki dan odgode velika je prijetnja za Petrokemiju i zato se nadam kako ću svojim odlaskom možda i potaknuti nadležne na što brže rješavanje problema", poručio je Marčinko. Tko bi ga mogao zamijeniti još se ne zna, ali tko god to bude neće mu biti lako. Petrokemija u stanju u kojem se trenutno nalazi, evidentno je, ne može rentabilno poslovati. Pritom valja reći kako je krizna Uprava na čelu s Marčinkom učinila određene pomake u poslovanju. Bitno je smanjena cijena plina, kroz sustav poticanih otpremnina otpušteno 665 radnika, te uloženi znatni napori u reprogramiranje tvrtkinih kratkoročnih dugova i restrukturiranje proizvodnog programa. Ipak, to je sve premalo da bi se kompanija, u trenutnim okolnostima koje vladaju na tržištu vratila na staze isplativog poslovanja.

"Petrokemija je trenutno kao automobil koji troši 20 litara benzina na sto kilometara. Ako nađete jeftinijeg dobavljača goriva malo ćete si pomoći, no dugoročno je jedina opcija zamijeniti motor", slikovito opisuje situaciju u tvrtki jedan tamošnji menadžer. Zamjena motora u slučaju Petrokemije znači ulaganja u modernizaciju -programom restrukturiranja predviđena u vrijednosti od milijardu kuna. Ipak, tvrtka za to nema novca, pa joj budućnost ovisi o ulasku novog strateškog partnera ili vlasnika koji bi kroz drugu fazu dokapitalizacije u Petrokemiju unio prvo 250 milijuna kuna, a onda sljedeće godine još određenu količinu novca. 

Naplata potraživanja
Problem Petrokemije jest što takvog ulagača zasad nema na vidiku, a neizvjesnost šteti kompaniji. Kako se doznaje, više domaćih poslovnih banaka tijekom proteklih mjeseci je odlučilo naplatiti svoja potraživanja prema tvrtki, što je rezultiralo neplaniranim odljevom više od 100 milijuna kuna. Mirovinski fondovi – trenutni suvlasnici  Petrokemije – za bilo kakva daljnja ulaganja nisu zainteresirani, mali dioničari nemaju dovoljno snage za takav zahvat, a država je već realizirala maksimalnu svotu dokapitalizacije. U prvom pokušaju pronalaska strateškog partnera na kraju nije stigla nijedna obvezujuća ponuda.

Interes ulagača

Kao kupac spominjala se i Ina

Mađarski Bige Holding – kojeg se ranije spominjalo kao mogućeg interesenta – u međuvremenu je uložio u proširenje vlastitih kapaciteta. Austrijski Borealis bio je aktivan kroz druge akvizicije u Europi, a planovi češkog Agroferta u znatnoj su se mjeri promijenili temeljem činjenice da je vlasnik tvrtke Andrej Babiš ušao u politiku i postao češki ministar financija, te je zato znatno manje koncentriran na upravljanje vlastitim biznisom. Ukratko, okruženje za prodaju Petrokemije nije dobro, a kako dubioze u tvrtki svakim danom rastu, evidentno je da je pet do dvanaest za spas tog industrijskog diva i tamošnjih 1500 radnih mjesta. Tko bi mogli biti kupci trenutno je potpuno neizvjesno. Neki domaći mediji spominjali su interes Ine – koja prema Petrokemiji ima znatna potraživanja na temelju neplaćenog plina – a posljednjih dana spominje se i navodni interes singapurske kompanije Dreymoor, inače jednog od većih svjetskih trgovaca mineralnim gnojivima. Tko god imao interesa, dogovor će morati biti sklopljen brzo. Vrijeme je resurs kojeg Petrokemija ima vrlo malo.

Komentari (7)
Pogledajte sve

spomenik “državnog poduzetništva” (čitati hrvatske marksističke političke ekonomije) kao i ina.

znaju li ti veleumovi zbrojiti dva i dva pa se pitati zašto bi netko mijenjao motor na polovnom autu ako motor više vrijedi od auta, koje i dalje ostaje polovno?!

no marčinko je ipak očito nešto konkretno napravio – prvi je javno rekao da je motor problem. dosad su svi, stari direktori, sindikalisti “pametni” političari i ekonomski analitičari tulili da je samo problem u loše ugovorenoj cijeni plina i slično.

te tvrtke su trule do srži, sav novac za modernizaciju su odavno pojele što plaće nesposobnih direktora što plaće zaposlenih što nisu produktivni. sindikat je za propast kriv koliko i političari.

tko bi mogao u državnoj tvrtki čuvati novce za modernizaciju, kad je tvrtka “ničija” i sve novce nadohvat ruke jami tko prvi stigne?!

kad bi privreda mogla funkcionirati u državnom vlasništvu, onda bi i zapadnoeuropske zemlje ukinule privatno vlasništvo, a kina ne bi poticala privatizaciju. no što vrijedi u ostatku svijeta ne vrijedi u zemlji “nahvao” gdje se kolosalni primjeri ljudske gluposti pogone skupim stranim kreditima.

Direktor farme s v i n j a koji je vodio CEI pa je vodio Petrokemiju (lose kako vidimo).
Kuda sada?
Medju s v i n j e opet?


, prošlo je vrijeme partijskih komesara, danas su potrebni stručnjaci

nemoj tako ostro za strucnjaka sisanja sise…to je end up modalitet ove vrle vlade [emo_zloban]


Ma naći će se nveć nešto za gospon Marčinka…. Pa Vrdoljak ga je ionako doveo tamo da se malo zeka….ne….pa čoek je malo u CEI….. pa malo Petro….eto ga sad brzo i u HEPu…to je jedina krava muzara koaj može preživjeti…struje uvijek treba….a love za nahraniti sve lavove sve manje i manje….

da je cijela vlada sve ovo vrijeme sjedila u Kutini ne vrijedi, sve što piše u njihovim kumrovečkim bilješkama vezano za gospodarstvo, danas ne vrijedi, prošlo je vrijeme partijskih komesara, danas su potrebni stručnjaci

New Report

Close