M SAN Grupa i Data Link jačaju svoje pozicije u energetici

Autor: Josipa Ban , 08. svibanj 2023. u 22:00
Foto. Data Link

Bjelovarska tvrtka već dvije godine radi na razvoju jedinstvene tehnologije zelenog vodika. Uz podršku moćne IT kompanije mogu razvijati važne projekte.

M SAN Grupa, jedna od vodećih domaćih IT kompanija, kupila je Data Link, bjelovarsku tehnološku kompaniju koja posluje od 1991. godine Informacija o kupnju dolazi sa Zagrebačke burze na kojoj je objavljeno da je sklopljen Ugovor o kupoprodaji 100 posto poslovnih udjela u kapitalu Data Linka.

Do sklapanja ovog ugovora dolazi mjesec dana od predaje obvezujuće ponude M SAN-a za kupnju Data Linka. Iznos najnovije akvizicije na domaćoj tehnološkoj sceni kompanije ne žele otkriti, a u obavijesti s Burze navodi se samo da će transakcija biti realizirana kasnije tijekom godine.

Specijalna LED rasvjeta
Kupnjom Data Linka očigledno je usmjerenje M SAN-a prema razvoju vlastitih proizvoda, posebno u segmentu energetike, odnosno zelene energije. Data Link, naime, mali je, ali uspješan proizvođač specijalne LED rasvjete te elektronike, a koji već dvije godine intenzivno radi na razvoju tehnologija vezanih uz zeleni vodik.

Darko Crha, direktor tvrtke Data link

Prema podacima Poslovne Hrvatske, u 2021. ostvarili su 1,14 milijuna eura prihoda te nešto više od 14.000 eura dobiti. Slične, odnosno nešto bolje rezultate ostvarili su i u 2022., a čak 95 posto njihove proizvodnje ide u izvoz. Kompaniju su 1991. osnovali Darko Crha i Igor Horvatinčić.

Darko Crha, direktor Data Linka, kaže da su se na prodaju odlučili zato što im nedostaje tržište, a M SAN-u tehnologija. “Ovo će biti win-win situacija za obje kompanije”, ističe Crha napominjući da će Data Link nastaviti poslovati kao zasebno poduzeće u vlasništvu M SAN Grupe. A bili su posebno zanimljiva meta upravo zbog usmjerenosti na razvoj tehnologija vezanih uz zeleni vodik.

Iz M SAN Grupe tako navode da su se na kupnju odlučili sukladno svojoj poslovnoj strategiji. “Cilj nam je jačanje tržišne pozicije u segmentu Zelene energije. Ugovor o akviziciji renomirane tvrtke u domeni proizvodnje profesionalne LED rasvjete kao što je Data Link logičan je potez”, ističu iz M SAN-a. Što se planove tiče, oni uključuju dizanje proizvodnih kapaciteta i širenje komercijalnih aktivnosti na domaćem i inozemnom tržištu, otkrivaju iz jedne od najvećih domaćih IT kompanija.

Data Link, naime, što se specijalizirane LED rasvjete tiče, radi s najvećim brodogradilištima u Perzijskom zaljevu (Dubai, Bahrein, a trenutno pregovaraju s Katrom). “Našu rasvjetu kupuju zato što je originalna, vrhunske kvalitete, napravljena u potpunosti u Europi, odnosno Hrvatskoj, i po tome smo prepoznati”, ističe Crha.

95

posto proizvodnje Data Linka odlazi u izvoz

Razvoj elektrolizatora
Što se tiče planova u tehnologiji vodika, Crha kaže da je to nova tehnologija, a onaj tko u nju neće ući sve će više zaostajati. “Poanta je u obnovljivim izvorima energije i na individualnom pristupu”, smatra direktor Data Linka. Napominje i da rade na razvoju jedinstvenog sustava za kontrolu elektrolizatora, a za čiju realizaciju čekaju europski, odnosno REPowerEU novac, jer je riječ o jako skupom projektu.

“U stanju smo razviti i napraviti hrvatski elektrolizator srednje do velike snage. Imamo znanja i tim te se nadam da ćemo imati prilike i energije sada s M SAN-om ući u to. Unutar ovakve jedne snažne grupacije možemo ostvariti mnogo veće efekte”, optimističan je Crha.

Svakako treba napomenuti da M SAN Grupa već posluje u segmentu sunčane energije, a sada bi s Data Linkom u svom portfelju mogli raditi na projektima koji bi doprinijeli energetskoj neovisnosti zemlje. Zanimljivo je napomenuti da je Data Link 2014. s 3,2 milijuna kuna (424.000 eura) dokapitalizirao Franjo Luković, bivši dugogodišnji predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close