Lončar: HG Spot je bio najveći proizvođač i prodavač računala u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 19. ožujak 2013. u 22:01
Lončar se u stečaju nada podršci Zabe i kuje velike planove

Lončar najavljuje zapošljavanje 20 radnika. Tvrtka njegove supruge kooridinirat će rad HG Spot Informatike i SP Sistema.

Kupnja tvrtke HG Spot Nekretnine, koja je vlasnik poslovne zgrade od 3800 kvadrata u Novom Zagrebu, brzorastućeg trgovca HG Spot Informatike i sudužništvo za više od 200 milijuna kuna obveza Zagrebačkoj banci dio su šireg pothvata u koji se, na iznenađenje mnogih, uputio Saša Lončar.

Suosnivač i najveći pojedinačni dioničar HG Spota d.d. u stečaju, koji je posljednje dvije godine tvrtku bezuspješno pokušao spasiti putem dogovora s kreditorima, kaže da nije vidio drugu opciju doli uložiti vlastiti novac i pokušati spasiti ono što se može."Točno je da je tvrtka HG Spot Nekretnine sudužnik za dugove HG Spota d.d. Zagrebačkoj banci, ali upravo je Zaba cijelo vrijeme podržavala opstanak HG Spota i vjerujem da možemo pronaći zajednički interes koji će očuvati radna mjesta i stvoriti novu vrijednost", kaže Lončar.

Dodaje da temelja za to ima mnogo. Navodi da se poslovna zgrada HG Spota uspješno iznajmljuje, a trenutačo joj je tržišna vrijednost znatno manja nego prije krize. Tvrtka HG Spot Informatika lani je, u drugoj godini poslovanja, ostvarila rast prihoda od dva i pol puta, na 40 milijuna kuna, i neto dobit od 140.000 kuna. Lončar je, kaže, spreman uložiti dodatna sredstva. "Pokazao sam vođenjem HG Spot Informatike da se i u krizi može rasti drukčijim pristupom i poslovati profitabilno. Vjerujem da do kraja godine mogu povećati broj zaposlenika sa 30 na 50", ističe Lončar.Nije, objašnjava, kupio stečajnu imovinu da bi je likvidirao i otpustio radnike, već da bi gradio novu vrijednost. Bivšim upravama HG Spota zamjera što su zapostavile istraživanja i razvoj.

Tvrdi da je matični d.d. završio u stečaju zato što nije imao vlastitih inovacija i proizvoda. "HG Spot sedam je godina zaredom bio najveći proizvođač i prodavač računala u Hrvatskoj, sve dok se nisu pojavile uprave 'koje znaju bolje', koje su uništile vlastite brendove, a mene, koji sam se protivio, izbacile van", kaže Lončar. Zaključuje da sad ima holding na čelu s tvrtkom Intonat, koja će koordinirati rad HG Spot Informatike i tvrtke kćeri SP Sistemi, koja, među ostalim, razvija vlastita inovativna hardverska i softverska rješenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close