Lička sirana širi asortiman i prodajnu mrežu. Adut im je i upravo zaštićena delikatesa

Autor: Marta Duić , 22. prosinac 2021. u 07:00
Milana i Josip Mileusnić te njena sestra Ana Todorić i Dominik Zeko imaju siranu u Breziku ispod Vaganskog vrha/Mario Poje

Pogon vode dva bračna para, nude više od 20 proizvoda, od sireva do jogurta.

Lički škripavac dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je u utorak Europska komisija u Službenom listu Europske unije.

Kako je navedeno, način proizvodnje ovog sira, koji je postao 32. hrvatski proizvod s EU zaštitom, prenosio se s koljena na koljeno i očuvao do danas, a svojstvo škripavosti, po kojem je i dobio ime, javlja se zbog visokog udjela mliječne masti i proteina u mlijeku koje je posljedica specifičnog načina hranidbe krava.

Sve do Dubrovnika
Upravo lički autohtoni proizvodi, uključujući i škripavac, temelj su poslovanja sirane Vedrine koja u ponudi ima ličku basu, vareniku, odnosno extra punomasno mlijeko s ličkih pašnjaka.

Tu malu obiteljsku siranu vode dva bračna para u selu Brezik ispod Vaganskog vrha na Velebitu, a na farmi imaju 130 grla britanske pasmine Jersey koje su najsličnije ličkoj buši. Sirana Vedrine na godišnjoj bazi prerađuje oko 180.000 kilograma mlijeka, a u asortimanu ima više od 20 proizvoda.

Sir koji im je hit 32. je domaći zaštićeni proizvod na razini EU/Vedrana Orlović

Nedavno su otvorili trgovinu u Samoboru, a početkom iduće godine otvaraju i svoje sedmo prodajno mjesto, u zagrebačkoj četvrti Črnomerec. U Samoboru su potrošačima predstavili i novitete u ponudi – male voćne jogurte, kuhani sir s češnjakom te maslac u četiri varijante, natur i slani te maslace s češnjakom i s vlascem koji dolazi na tržište u proljeće.

Uz prodajna mjesta na tržnicama u Zagrebu i Zadru, sirana Vedrine surađuje i sa specijaliziranim trgovinama u Zagrebu, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku.

Ovdje jako vole domaće
“Prije pandemije prodavali smo na samoborskoj tržnici, Samobor je zanimljivo tržište i ljudi ovdje jako vole domaću proizvodnju. Nismo zaposlili nikog novog, radit ću ja, ali s novom lokacijom koju otvaramo zaposlili smo jednu osobu.

Sklopili smo suradnju s Udrugom osoba s invaliditetom Bolje sutra tako da prodajemo njihovu tjesteninu, tu su i razne vrste kruha pekarnice Korica, sok od aronije, ličke Granole od Smočnice, Stipina jaja, češnjak, ZEST džemovi te kuružnjak od OPG-a Marijan Telišman i samoborski bermet Philipecz.

U potrazi smo za još malih proizvođača s kojima bismo radili”, poručuje Ana Todorić iz Vedrina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close