Končar KET jača poziciju u Švedskoj, gdje otvara i podružnicu

Autor: Darko Bičak , 29. rujan 2021. u 22:00
Sredinom 2023. Končar bi trebao dovršiti važan projekt za Vattenfall/IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Za operatora distribucijskog sustava rekonstruirat će postrojenja transformatorske stanice, od strateškog značaja

Zagrebački Končar-Inženjering za energetiku i transport (KET) potpisao je prvi ugovor sa švedskim operatorom distribucijskog sustava Vattenfall Eldistribution vrijedan 63 milijuna kuna.

Kako su jučer objavili iz Konačra, ugovor obuhvaća vrlo složenu rekonstrukcija 130 kV postrojenja na transformatorskoj stanici (TS) 220/130/70/20 kV Finnslatten u Vesterosu, nedaleko od švedskoga glavnog grada Stockholma.

Ističu da je ugovor rezultat trogodišnjeg sustavnog nastupa i prodajnih aktivnosti na tržištu Švedske te da je dobiven u jakoj konkurenciji lokalnih renomiranih tvrtki.

“Kupac je, polazeći od vlastitih iznimno visoko postavljenih standarda, proveo postupak pretkvalifikacije za projekt koji je od strateškog značaja za napajanje industrijske zone i prioritetnih kupaca.

4

kilometara duljina trase na kojoj će KET polagati i 145 kV kablove

Poseban naglasak stavljen je na zaštitu na radu, sukladnost poslovnih procesa sa sustavima za praćenje kvalitete i zaštite okoliša te detaljne sigurnosne provjere svih članova projektnog tima”, kažu u Končaru.

Projekt rekonstrukcije TS 220/130/70/20 kV Finnslatten, čiji se završetak predviđa sredinom 2023., složen je zahvat zamjene vanjskog, zrakom izoliranog 70 kV postrojenja novim od 130 kV. Rekonstrukcija obuhvaća izradu projektne dokumentacije, isporuku i zamjenu visokonaponske primarne i sekundarne opreme, pomoćnih sustava, izgradnju nove upravljačke zgrade, građevinske radove, funkcionalna ispitivanja, puštanje postrojenja u pogon te održavanje u garantnom razdoblju.

Uz navedeno, predmet ugovora je i nabava i polaganje 145 kV kabela te ostale opreme za povezivanje prioritetnih kupaca na trasi od 4 kilometara. KET će se, navode, uz lokalnog podizvoditelja za građevinske radove, maksimalno osloniti na vlastite stručnjake za vođenje projekta i projektiranje, a sustavnom pristupu tržištu i jačanju prisutnosti pridonijet će i otvaranje podružnice za lokalnu realizaciju ovog i svih budućih projekata u Švedskoj.

Razvoju aktivnosti na švedskom tržištu ide u prilog i tek pristigla odluka o odabiru KET-a kao najboljeg ponuđača za rekonstrukciju sekundarnih sustava zaštite, upravljanja i SCADA sustava za švedskog operatora prijenosnog sustava Svenska Kraftnat.

To je vrlo složen zahvat rekonstrukcije sekundarnih sustava 400 i 220 kV transformatorskih stanica, koji potvrđuje kvalitetu, profesionalnost i stručnost KET-a od prodaje do realizacije složenih projekata u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close