Končar EI: Da, vraćaju nam vlak, zbog krize ne mogu platiti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. veljača 2014. u 14:50
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz Končar Elektroindustrije danas su potvrdili da je u tijeku dogovor s Željeznicama Federacije BiH (ŽFBH) o vraćanju niskopodnog elektromotornog vlaka, kojeg zbog krize ŽFBH ne mogu platiti.

 Iz Končar Elektroindustrije danas su potvrdili da je u tijeku dogovor s Željeznicama Federacije BiH (ŽFBH) o vraćanju niskopodnog elektromotornog vlaka, kojeg zbog krize ŽFBH ne mogu platiti.

"U tijeku je dogovor o kupoprodaji, a time i terminu vraćanja ovog vlaka koji je u voznom stanju i zahtijeva samo redovno održavanje u eksploataciji", navode iz Končara.

Ističu i kako bi se vlak mogao, jer za to postoji potreba, unajmiti HŽ Putničkom prijevozu.

Iz Končara su izvjestili kako je u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) jučer održan sastanak predstavnika hrvatskih ministarstva prometa i vanjskih i europskih poslova, ministarstva prometa i komunikacija Federacije BiH te Željeznica Federacije BiH i Končara.

Tema sastanka bilo je plaćanje duga ŽFBH prema Končar-Električnim vozilima za posao modernizacije lokomotiva i za isporučen niskopodni elektromotorni vlak. Te izvozne poslove Končar-Električna vozila su osigurala policom HBOR-a.

Na sastanku je dogovoreno da će dug vezan uz modernizaciju lokomotiva biti reprogramiran i plaćen u ratama.

Zbog krize ŽFBH nisu u mogućnosti realizirati planiranu modernizaciju željezničkog prijevoza, tako da se odustaje od nabave 12 novih vlakova kako je bilo planirano, navode iz Končara.

Ističu kako je u tijeku dogovor o kupoprodaji i terminu vraćanja niskopodnog vlaka koji bi se mogao, jer za to postoji potreba, unajmiti HŽ Putničkom prijevozu.

Sarajevski mediji danas su prenijeli izjavu federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića da će ŽFBH definitivno vratiti "Končaru" niskopodni vlak kojega su kupile još 2008., a do danas ga nisu platile.

Bijedić je pojasnio kako je dogovoreno da ŽFBiH "Končaru" plate dio razlike u cijeni vlaka koji se odnosi na razdoblje u kojemu je bio u uporabi, no nije precizirao o kolikom se točno iznosu radi.

Komentirajte prvi

New Report

Close