FOTO: Uljanik d.d. nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju

Autor: Marija Brnić , 22. siječanj 2020. u 10:22
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Stečajna upraviteljica predložila je da se dio imovine ne proda, već da se odgodi prodaju, a ta bi se imovina, uz mogućnost prijenosa koncesije za brodograđevnu djelatnost na pomorskom dobru, te dizalice druga oprema i gradnja 526, prenijeli na tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856.

Uljanik d.d. ide u likvidaciju. Konačnu odluku upravo je usvojila skupština vjerovnika pulskog brodogradilišta na Trgovačkom sudu u Pazinu, privaćajući ocjenu stečajne upraviteljice Marije Ružić da nema temelja za izradu stečajnog plana. Međutim, najava da bi se nastavilo s poslovanjem preko tvrtke-kćeri Uljanik Brodogradnja 1856 ostaje otvorenom.

Stečajna upraviteljica predložila je da se dio imovine ne proda, već da se odgodi prodaju, a ta bi se imovina, uz mogućnost prijenosa koncesije za brodograđevnu djelatnost na pomorskom dobru, te dizalice druga oprema i gradnja 526, prenijeli na tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856. Ta bi tvrtka, kako je rekla nakon skupštine vjerovnika, mogla biti nukleus novog poduzeća koje bi u Puli nastavila s proizvodnjom. O tomu, pak, odluku mora donijeti država, koja je i najveći vjerovnik, a koja bi ujedno trebala jamstvima omogućiti nastavak radova.

Za gradnju je potrebno prema njezinim procjenama oko 500 radnika i oko 50 milijuna eura za njegov dovršetak. Pitanje koje sada ostaje za riješiti je kako će država osigurati taj kapital.

Stečajna upraviteljica utvrdila je da se kompanijom netransparentno upravljalo, a iz provedenog popisa imovina Uljanika procijenjena je na ukupno 1,75 milijardi kuna. Obeze su, pak, utvrđene u visini 5,1 milijardi kuna, a budući da u škveru nema tekuće proizvodnje ni novčanih sredstava kojima bi se nastavilo s izradom stečajnog plana, zakonska je obveza u tim uvjetima ići na unovčenje imovine. U narednih pola godine očekuje da se pokrenu dražbe imovine koju će se preko Fine staviti na "bubanj".

Komentari (3)
Pogledajte sve

Hm, a što ga niste ”zabili” prije nego smo kao država platili 5 MLRD jamstava?

konačno. smeće od firme.

Hahahahahaahahahahahahahhahahahahahahahahahahah kinezi hahahahahahahahahahahahhorvat hahahahahahahahahahahah smijeh od sržave naroda i političara. Stari švabe se zahvaljuju što im mladost Slavonije zarađuje mirovine. Ajmo svi ruku na srce. A nigdje sad Kolinde u kvadratićima…ajoj

New Report

Close