KING ICT, Pametna energija i FER razvili inovativno rješenje

Autor: Promo , 15. studeni 2023. u 06:22
Foto: Pixabay

Inovativno programsko rješenje za centralizirani nadzor i upravljanje kritičnom infrastrukturom poslovnih i stambenih objekata.

Tvrtke KING ICT i Pametna energija u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu razvile su inovativno programsko rješenje za centralizirani nadzor i upravljanje kritičnom infrastrukturom poslovnih i stambenih objekata.

Projekt je realiziran u razdoblju od 3 godine a njegovom provedbom stvoreni su tehnološki preduvjeti koji će omogućiti povezivanje različitih elektro i strojarskih sustava za energetiku i nadzor okoline u jedinstvenu cjelinu.

“Sustavi kritične infrastrukture uključuju sustave grijanja, hlađenja, ventilacije, osvjetljenja energetskog napajanja, protupožarne zaštite, sustav dojave požara te sustave tehničke zaštite. Navedeni sustavi uglavnom se ugrađuju kao odvojeni sustavi u zgradama pa je upravljanje njima prilično složeno jer se svakim sustavom treba upravljati odvojeno, a da pritom ne postoji mogućnost njihove međusobne komunikacije i interakcije.

S obzirom na to da pripadaju istoj građevini, trebali bi činiti jedinstvenu cjelinu za tehnički nadzor elektro, strojarskih i sigurnosnih instalacija na građevini”, pojasnio je Dražen Pavlić, Voditelj operacija istraživanja, razvoja i inovacija u KING ICT-u. Rješenjem su integrirana i mjerenja okolišnih uvjeta te evidencija o broju osoba u temperaturnim zonama.

“Projekt je proveden u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, a posebno nas veseli međunarodna suradnja sa stručnjacima za automatiku i energetiku sa znanstvenim interesom u području upravljačkog inženjeringa, strojnog učenja i energetske elektronike.

Na ovom projektu, pored visokog stupnja ostvarenja očekivanih rezultata, stekli smo i mnoga korisna iskustva koja ćemo moći primijeniti i u budućim projektima. Ostvarena suradnja s predstavnicima akademske zajednice i međunarodnim partnerima zasigurno će predstavljati temelj budućeg razvoja poslovanja KING ICT i povezanih društava”, ističe Pavlić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

takva rjesenja vjerojatno vani vec postoje. I da, kotlovnice, rasvjeta, grijanje i sl nije kriticna infrastruktura

New Report

Close