Da se hrvatski turizam ne bi trebao bazirati samo na “tromjesečnom moru i suncu”, smatra i Dragutin Kezele, vlasnik seoskoga gospodarstva Kezele u Šumečanima na obroncima Marče kod Ivanić Grada. Imanje obitelji Kezele je predstavljanjem na gotovo svim međunarodnim sajmovima postalo ogledan primjer Hrvatske turističke zajednice za ruralnu turističku ponudu naše zemlje.
Nepovratna sredstva
“Ono što je u Europi turistička praksa već pedesetak godina, a u Sloveniji posljednjih deset godina, sada je došlo i u Hrvatsku. Naime, dok je u glavama naših ljudi pojam odmora nužno vezan uz Jadran, na Zapadu su odavno shvatili važnost ruralne turističke ponude koja postaje obiteljska destinacija. Pozitivno je da su to u našoj zemlji napokon shvatili i turistički dužnosnici”, kaže Dragutin Kezele, koji je od ove godine i predsjednik Zajednica ruralnog turizma Hrvatske gospodarske komore. U posljednjih je nekoliko godina seosko gospodarstvo Kezele u nekoliko navrata dobilo nepovratna sredstva od Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede za razvoj poljoprivredne proizvodnje i turističke ponude. Imanje se prostire na ukupno sedam hektara od čega 4,5 hektara otpada na vinograd. “Više od 20 godina bavio sam se ugostiteljstvom. Prodavao sam svoje vino i pekao kotlovinu, gulaš te ‘vrtio’ janjce i odojke na sajmovima u Moslavini i Posavini. Kako sam oduvijek jako vezan za kulturnu baštinu ovoga kraja, želio sam napraviti nešto više i spojiti ljubav i posao. Godine 2001. kupio sam ovu lokaciju u Šumečanima te stvorio seoski turizam. Zamislio sam da će se moja ponuda bazirati na tradicionalnoj gastronomiji, rekreaciji, kulturnoj baštini i noćenju. Nakon osam godina gotovo sam uspio, za koji mjesec će biti završeno sve što mi je bilo u glavi”, objašnjava Kezele. Da bi stvorio autohtoni ruralni prostor, Kezele je u Moslavini i Posavini kupio pet tradicionalnih drvenih kuća i dvije staje s kraja 19. ili početka 20. stoljeća. U tim objektima, smještenim unutar uređenog parka, okićenog tradicionalnim građevinama i sitnicama, nalazi se restoran za 150 do 250 ljudi, deset soba sa 22 ležaja, suvenirnica i vlastita proizvodnja. No Kezeleu je posebno stalo do zbirke kulturne baštine Šumečana i okolice. Stoga je okupio više od 2000 artefakata povijesne baštine koje planira izložiti u vlastitoj galeriji u prizemlju bivše staje. Iako dijete sa sela, Kezele se veći dio života bavio trgovinom u svim oblicima. No kada je pokrenuo seosko gospodarstvo, odlučio je ozbiljnije prionuti i poljoprivrednoj proizvodnji. “Moje poljoprivredne aktivnosti bile su vezane uz vinogradarstvo i podrumarstvo. Vino Kezele je s vremenom postalo brend na ovom području. Ali kada sam krenuo sa seoskim gospodarstvom, znao sam da većinu ponude moram imati iz vlastitih izvora. Tako sam se okrenuo i stočarstvu te krenuo sa svinjama, kravama, konjima i peradi, posebno guskama i patkama”, kaže vlasnik seoskoga gospodarstva. Danas 70 posto ponude u njegovoj gastronomiji čine namirnice iz vlastitog dvorišta, a i ostalih 30 posto namirnica uglavnom kupuje u selu i okolici od drugih poljoprivrednika.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu