Kappa Star Limited drugi najveći dioničar Kraša – drži više od 21 posto dionica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2019. u 15:42
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, nastavlja povećavati svoj udio u Krašu te je krajem prošlog tjedna premašila prag od 20 posto i držala 21,185 posto dionica, čime je postala drugi najveći dioničar Kraša, pokazuju u utorak objavljeni podaci.

Kraš je, naime, danas putem Zagrebačke burze objavio da je zaprimio obavijest ciparske tvrtke da je prešla prag od 20 posto dionica hrvatske konditorske tvrtke. 

Po podacima iz objave, Kappa Star Limited je kupnjom dionica Kraša na Zagrebačkoj burzi u petak, 27. rujna prešao prag od 20 posto udjela u Krašu te nakon te kupnje na skrbničkom računu kod Raiffeisenbank Austria drži 317,485 dionica ili 21,185 posto dionica. 

Time je ciparska tvrtka u vlasništvu Nebojše Šaranovića postala drugi najveći dioničar Kraša. 

Naime, najveći udio u Krašu i dalje drži Mesna industrija braća Pivac, 30,37 posto dionica, dok je Kraš ESOP, koji drži 18,45 posto dionica, pao na treće mjesto najvećih dioničara Kraša. 

Kraš na svom trezorskom računu ima 5,09 posto dionica, dok je na petom mjestu najvećih dioničara skrbnički račun kod Zagrebačke banke na kojem je 1,49 posto dionica, a među deset najvećih je još jedan skrbnički račun, i to kod Interkapital vrijednosnih papira na kojem je 0,53 posto dionica Kraša.  

Dionice te kompanije u fokusu su ulagača od 9. rujna kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje.

Od tada dionice Kraša ponajviše kupuje upravo Šaranovićeva tvrtka Kappa Star Limited, koja je 16. rujna prešla prag od pet posto, da bi 19. rujna prešla prag od 10 posto, 23. rujna prag od 15 posto, a sada i prag od 20 posto. 

Udjelničari Kraš ESOP-a na jučerašnjoj su izvanrednoj glavnoj skupštini glasovali protiv zajedničkog nastupanja s Mesnom industrijom Braća Pivac u procesu preuzimanja Kraša. 

Zaključeno je kako je osnovni razlog za glasovanje protiv predložene odluke nemogućnost društva Kraš-ESOP da, u slučaju zajedničkog djelovanja s tom Mesnom industrijom, osigura održivu financijsku konstrukciju za sudjelovanje u provođenju preuzimanja Kraša, izjavila je nakon skupštine prokuristica Kraš ESOP-a Zrinka Vrhovski.

Napomenula je kako je tijekom rasprave na skupštini ponovljen stav svih članova Kraš-ESOP-a o primarnom i jedinom cilju njihovog osnivanja i postojanja, a to je očuvanje sudjelovanja radnika Kraša – dioničara, u vlasničkoj strukturi Kraša.

Braća Pivac su u svojoj najavi objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Kraša od 9. rujna najavili da, u slučaju da se odnos zajedničkog djelovanja s Kraš ESOP-om iz bilo kojeg razloga ne uspostavi, namjeravaju samostalno objaviti ponudu za preuzimanje Kraša.

Šaranovićeva tvrtka Kappa Star Limited je 26. rujna putem Zagrebačke burze objavila da nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za tu kompaniju. Kako je tada objavljeno, na traženje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), u svojstvu punomoćnika Kappe, odvjetničko društvo Madirazza&Partneri izvijestilo je da Kappa nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Kraša.

Inače, jučer i danas do 15,15 sati na Zagrebačkoj burzi je protrgovano nešto više od 23.300 dionica Kraša, ili oko 1,55 posto dionica te tvrtke, a da li je i koliko tih dionica kupio Kappa Star znat će se za dva-tri dana kada se promjene u vlasništvu registriraju kroz Središnje klirinško depozitarno društvo. 

I dok su jučerašnji dan dionice Kraša zaključile s padom zadnje cijene za 4 posto, na 960 kuna, danas se njima ponajviše trgovalo po cijeni od 1.000 kuna, ali je ona nešto iza 15 sati pala na 950 kuna, a potom i na 910 kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close