Kandit ulaže u tvornicu 20 milijuna €

Autor: Darko Bičak , 30. kolovoz 2012. u 22:00

Kandit će preseliti svoje proizvodnje pogone u novu tvornicu vrijednu 20 milijuna eura u Nemetinu kod Osijeka

Osječka konditorska industrija Kandit će sa 15 milijuna eura kredita od HBOR-a zatvoriti financijsku konstrukciju za investiciju u svoju novu tvornicu u Nemetinu vrijednu ukupno 20 milijuna eura. Kako je za Poslovni dnevnik pojasnio Mario Müller, direktor Kandita, očekuje se da bi proizvodnja u novom pogonu mogla početi u prvom dijelu 2014. godine.

Povećanje kapaciteta
“Gradnjom nove tvornice i instaliranjem najsuvremenije proizvodne opreme Kanditovi proizvodni kapaciteti povećat će se na 14.000 tona različitih artikala. Također će nove linije Kanditu otvoriti mogućnost plasmana novih, suvremenih proizvoda u skladu sa svjetskim trendovima i novim standardima u proizvodnji konditorskih proizvoda”, kaže Müller. Dodaje da će s proširenjem Kandit postati i jedna od respektabilnijih tvrtki za proizvodnju čokolade i bombona u regiji. Tvornica će se prostirati na 23.000 četvornih metara. U novi poslovni prostor preselit će se dio postojeće opreme iz Kanditovih postojećih pogona, dok će se ostatak opreme dokupiti, najavljuju u Osijeku. Pripreme za preseljenje, koje će uslijediti tek za dvije godine, već su počele u vidu angažiranja visokostručne radne snage koja će moći raditi na novim strojevima. Iz osječke tvrtke kažu da će potreba za dodatnom radnom snagom ovisiti o rastu prometa, na čemu se intenzivno radi.

Velika investicija
Ovo je najveća investicija u proizvodni pogon u Osijeku i okolici u posljednjih 40-ak godina. Naime, navodi se da je zadnja investicija ovakvih gabarita, veća od 100 milijuna kuna, bila 1972. kada je izgrađena tvornica MIO Standard. Kandit je osnovan 1920. kao Prva osječka tvornica kandita Kaiser i Stark, za proizvodnju bombona, vafla i slatkiša. Tvornica ubrzo kupuje licenciju od bečke tvornice Pischinger te počinje proizvoditi čokoladu.

Akvizicija

Stabilizacija poslovanja s novim vlasnikom
Prema podacima Poslovne Hrvatske, Kandit je prošlu godinu završio s konsolidiranim prihodom od 151 milijun kuna uz gubitak od nekih pet milijuna. Nekadašnja uspješna tvrtka je u proteklih 10-ak godina našla u problemima, a povratak na stare staze slave povezan je s dolaskom novog vlasnika, Mepas grupe u vlasništvu Mirka Grbešića, koji je Kandit preuzeo prošle godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ah kako to sve lijepo izgleda na papiru

a zapravo…

New Report

Close