Jedinstveni Dok-Ingov robot došlo vidjeti 50-ak veleposlanika

Autor: Darko Bičak , 26. travanj 2023. u 22:00
Foto: TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Stranim delegacijama službeno predstavljen MV-3 Hystrix namijenjen specijalnim, interventnim, protueksplozijskim i antiterorističkim postrojbama.

U pogonu zagrebačkog Dok-Inga predstavljen je jučer revolucionarni multifunkcionalni robotski sustav MV-3 Hystrix namijenjen specijalnim, interventnim, protueksplozijskim i antiterorističkim postrojbama policije i vojske.

Da se radi o proizvodu koji ima globalnu vrijednost, potvrđuje i činjenica da je na predstavljanju bilo 50-ak veleposlanika i njihovih zamjenika.

Foto: TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Pomoć FER-a
Kako pojašnjava Vjekoslav Majetić, osnivač Dok-Inga, MV-3 sustav jedinstven je u svijetu te je napravljen kako bi premostio identificirani jaz u sposobnostima uočen prilikom obavljanja protuterorističkih zadaća specijalnih postrojbi.

“Koristi se u zadaćama borbe protiv terorizma i rješavanja kriznih situacija visokog rizika kao što su teroristički napadi, talačke krize i slično. Stroj je prvenstveno namijenjen za rješavanje kriznih situacija u zatvorenim prostorima – poput trgovačkih centara, aerodroma, koncertnih i sportskih dvorana”, kazao je Majetić. Dodao je da je projekt razvijen uz pomoć EU fondova te zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).

“Dok-Ing je nastao na misiji zaštite ljudskih života potaknuti problemima koje je ratna i poratna Hrvatska imala s minama. Na tom temelju smo prepoznati u više od 40 zemalja u kojima poslujemo te smo uklonili nebrojeno opasnih mina te spasili veliki broj života”, kazao je Majetić o svojim počecima.

Foto: TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Mario Banožić, ministar obrane, očekuje da će ovaj novi Dok-Ingov sustav biti optimalan odgovor na sve raznolikije prijetnje s kojima se susrećemo te da će postojati globalni interes za Hystrixom. Također je dodao da je Hrvatska u velikom projektu modernizacije svih rodova vojske ta da će i Dok-Ingova tehnologija zasigurno imati značajno mjesto u inventaru hrvatskih oružanih snaga.

Nekadašnji policijski specijalac i sadašnji savjetnik u Dokingu, Dean Rostuhar, ističe da protuterorističke intervencije predstavljaju značajnu prijetnju taktičkim timovima upravo zbog ograničenja osobne balističke zaštite te je upravo ovaj višenamjenski stroj nastao temeljem analiza provedbenih antiterorističkih strategija i naučenih lekcija.

“MV-3 daje mogućnost korištenja sa ili bez taktičkog tima što omogućuje fleksibilnost i modularan pristup bez potrebe za izlaganjem specijalnih taktičkih timova opasnostima. Ako stroj ide u rizično područje bez taktičnog tima, odnosno specijalnih, interventnih i sličnih postrojbi, stroj ima mogućnost istraživanja i izviđanja s naprednim video sustavom od devet kamera i dva LCD monitora”, navodi Rostuhar.

700

kilograma specijalističke opreme može prenijeti MV-3 uz tim od osam ljudi

Alati, detektori
Dok-Ingov taktički stroj može uklanjati opasne prepreke zahvaljujući dodatnim alatima, a ima i detektore određenih plinova, primjerice butan, propan itd. Stroj na sebi može prenijeti još 700 kilograma dodatne specijalističke opreme, poput formacijskih zaštitnih balističkih štitova, oružja i streljiva, ljestvi i drugo.

Sve ove opcije koriste se i s taktičkim timom na stroju na koji može stati tim od osam ljudi, a može se koristiti za prijevoz ranjenih osoba i ostalog ljudstva. Dok je taktički tim na stroju, enormna je prednost, kaže Rostuhar, upravo balistička zaštita za ljudstvo, odnosno balistički štit iznimno visoke zaštite IV. čime se smanjuje pogibeljnost i mogućnost ozljeda.

Dino Išasegi, voditelj kupaca Dok-Inga, očekuje da bi se Hystrix na tržištu mogao naći početkom naredne godine, a sada već imaju 15-ak ozbiljnih interesenata iz čitavog svijeta za nabavku ovog sustava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close