Jedini projekt iz Hrvatske u međunarodnom izboru za financiranje do 200.000 eura

Autor: Lucija Špiljak , 03. kolovoz 2021. u 07:30
Zbog pandemije su rasli sporije od predviđenog – 30% u odnosu na preklani/PD

Njihov je projekt vezan uz korištenje industrijskih strojeva specijalne namjene za aditivnu proizvodnju.

Projektni prijedlog pod nazivom Multi-head Additive Manufacturing with Optimal HPC Thermal Stabilization – AMOTS zagrebačke tvrtke Mikrotvornica u području aditivne proizvodnje, odnosno proizvodnje FDM/FFF 3D printanjem odabran je kao jedini projekt iz Hrvatske u međunarodnoj konkurenciji za financiranje s čak 200.000 eura za projekt koji će trajati 15 mjeseci.

Riječ je o europskoj inicijativi FF4EuroHPC koja olakšava pristup računalima visokih performansi (HPC) uz to povezanim tehnologijama za mala i srednja poduzeća (SME) kako bi se povećao inovacijski potencijal europske industrije.

Bilo da je potrebno izvoditi simulacije visoke razlučivosti, raditi velike analize podataka ili je potrebno uključiti AI aplikacije u tijekove rada malih i srednjih poduzeća, FF4EuroHPC omogućava i povezuje poslovanje SME-ova s vrhunskim tehnologijama.

Unutar FF4EuroHPC projekta ta poduzeća mogu razviti jedinstvene proizvode, inovativne poslovne prilike i postati konkurentnija korištenjem vrhunskih HPC usluga”, pojašnjava suosnivač i direktor tvrtke Nikola Blažević.

Njihov je projekt vezan uz korištenje industrijskih strojeva specijalne namjene za aditivnu proizvodnju gdje veliku ulogu igraju toplina i njena disipacija na pojedine elemente konstrukcije.

“Jedan od aspekata utjecaja topline je zagrijani radni prostor unutar samog stroja jer većina materijala koji se koriste u automobilskoj ili zrakoplovnoj industriji zahtijevaju zagrijane radne komore, bilo pasivno ili aktivno grijanje.

Cilj je ustanoviti i predvidjeti utjecaj navedene topline na konstrukciju i sustav gibanja stroja provjerama unutar simulacija korištenjem HPC infrastrukture, a s ciljem poboljšanja montaže i ubrzanja kalibracije samog stroja.

Press photo

Osim savjetodavne podrške pri kreiranju prijave za ovaj projekt, u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i Centrom za informatiku i računarstvo dobit ćemo veliko iskustvo i stručnu podršku u primjeni HPC tehnologija za uspješnu izvedbu projekta.

Nakon toga slijedi vrednovanje rezultata kroz primjenu u našem novom proizvodu koji razvijamo pod brendom Modax Machines; 3D printer specijalne namjene za industrijsku proizvodnju”, pojašnjava direktor čija se tvrtka inače bavi raznim tehnologijama tzv. digitalne proizvodnje, a specijalizirali su se za FDM/FFF tehnologiju 3D ispisa.

Bave se i razvojem 3D printera za industrijsku proizvodnju, 3D printanjem raznih projekata za klijente, te prenose znanje o 3D printanju prema široj javnosti putem 3DPrintaj platforme koja djeluje na području Hrvatske i regije. Na platformi je moguće naručiti sve, od usluge 3D printanja do raznih 3D printera, materijala, dodatne opreme te edukacije.

Press photo

Unatrag par godina bave se 3D printanjem za inozemno tržište u području radne terapije, surađuju s Izraelskom dizajnericom Danit Peleg u području 3D printanja tekstila gdje rade na novim rješenjima u domeni 3D printanja tekstila.

Suradnju su pokrenuli kroz 3D-CPAM projekt gdje su bili suradnici na projektu koji je vodio Institut Ruđer Bošković. Drugi njihovi stalni partneri u Hrvatskoj su udruga IRIM Croatian Makers te tvrtka D3Stooges3D. Imaju veliki broj klijenata i iz visokog školstva, od FSB-a, FER-a, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, ali iz industrije poput AD Plastike, Končara, JGL-a…

Zbog pandemije su rasli sporije od predviđenog – 30% u odnosu na preklani – a najviše zato što se dio usluga iz inozemstva prošle godine praktički zaustavio. No direktor kaže da se s druge strane 3D printanje sve više populariziralo jer se na globalnoj razini ustanovilo da takav digitalni tip proizvodnje može imati vrlo brzu reakciju i mogućnost gotovo instant proizvodnje manjih serija.

“U ovom slučaju 3D printanja vizira i druge medicinske opreme koja je bila tražena u razdoblju pandemije. To sve nam je donijelo neke nove prihode u vidu implementacije opreme u razne tvrtke na lokalnom tržištu.

Predviđeni rast u ovoj godini je 40% u odnosu na 2020. u kojoj smo ostvarili 2,4 milijuna kuna prihoda. Brend Modax Machines planiramo izdvojiti u zasebnu tvrtku koja će tražiti nove investicije kako bi se mogao plasirati na globalno tržište”, najavio je Nikola Blažević.

Press photo

Komentirajte prvi

New Report

Close