Jedini data centar u Hrvatskoj koji bi izdržao potres do 9 po Richteru

Autor: Lucija Špiljak , 01. prosinac 2021. u 07:55
Jiri Dvorjančansky, predsjednik Uprave A1 Hrvatska/G. Stanzl/PIXSELL

Riječ je o centru vrijednom 11 milijuna eura u čijih je 2122 četvorna metra utrošeno 220 tona armature i 5500 tona betona.

Nakon godinu dana radova A1 Hrvatska otvorio je najmoderniji podatkovni centar u regiji, na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Nežićeve ulice u Zagrebu.

Riječ je o centru vrijednom 11 milijuna eura u čijih je 2122 četvorna metra utrošeno 220 tona armature i 5500 tona betona. Jedini je u Hrvatskoj izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture, a može izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici.

Svojevrsna banka podataka ima svoju trafostanicu koja se napaja iz dvije neovisne energetske grane. Ako u cijelom Zagrebu nestane struje, napajanje opreme preuzet će dva dizel agregata ukupne snage 2MW te UPS sustavi.

U punom će kapacitetu centar u šest tehničkih soba imati 300 IT ormara kako bi zadovolji kriterije sigurnosti podataka i tehničke zaštite. Među prvim korisnicima centra je Generali osiguranje, dio Generali Grupe – jednog od svjetskih lidera davatelja usluga osiguranja i upravljanja imovinom.

“Puno je ljudi držalo podatke kod sebe, a o njima su brinuli sistem administratori. Kada se dogodio potres, shvatili su da su im podaci o kojima im ovisi poslovanje u opasnosti”, rekla je ranije Antonia Kujundžić Velimirović, direktorica upravljanja mrežom i IT uslugama u A1 Hrvatska, koja je Poslovni dnevnik u A1 data centru ugostila prije mjesec dana kada su se radovi privodili kraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close