Jadrolinija objavila natječaj za gradnju triju električnih brodova, plovit će na ovim linijama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2023. u 11:14
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Jadrolinija je u ponedjeljak objavila natječaj i započela postupak javne nabave za gradnju triju putničkih brodova na električni pogon, procijenjene vrijednosti 45 milijuna eura, čija bi se izgradnja sufinancirala iz europskih fondova.

Kako je u ponedjeljak objavljeno u dokumentaciji o nabavi, riječ je o tri putnička broda bez emisije štetnih plinova, odnosno na električni pogon, a namijenjeni su za prijevoz putnika i tereta, svaki kapaciteta 389 putnika, s osam članova posade.

Pored opće plovidbe brod treba biti projektiran i za potrebe plovidbe na državnim brodskim linijama  Mali Lošinj – Susak (310), Šibenik – Vodice (505) i Suđurađ – Dubrovnik (807).

Maksimalna duljina broda preko svega može biti 52 metra, a maksimalna širina 12 metara.

Osnovni pogon broda treba biti električni s korištenjem električne energije pohranjene u baterijama, a trajnost baterije treba biti minimalno osam godina uz pretpostavljeni rad na državnoj brodskoj liniji Suđurađ – Dubrovnik.

Dopunski izvor električne energije biti će fotonaponska elektrana ugrađena na krov sunčane palube, površine 90 četvornih metara.

Za potrebe sigurnosti broda i putnika na brodu će biti ugrađeni i rezervni izvori energije, dva dizel generatora s emisijom ispušnih plinova u skladu sa IMO Tier III standardom.

Brod mora biti projektiran, izgrađen i opremljen sukladno odredbama Pomorskog zakonika, Pravilima za statutarnu certifikaciju putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi i drugim propisima, a rok za dostavu ponuda je 22. veljače 2023. godine.

U objavljenoj dokumentaciji navodi se da Jadrolinija provodi natjecateljski postupak uz pregovore u dva stupnja, s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma s jednim ponuđačem te da na temelju okvirnog sporazuma može biti dodijeljen ugovor o javnoj nabavi.

Komentirajte prvi

New Report

Close