Izašli smo iz okvira lokalne tvrtke i potpuno smo spremni za otvaranje tržišta

Autor: Marija Brnić , 04. listopad 2016. u 22:01
HEP-Plin očekuje da će biti snažan nacionalan igrač i na tržištu plina za kućanstva/FOTOLIA

HEP-Plin je zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, sigurnosti opskrbe i cijenama, ostvario značajan rast, kako u volumenima prodaje tako i u financijskom rezultatu.

HEP-Plin je tvrtka, članica HEP grupe, registrirana za obavljanje djelatnosti distribucije plina i opskrbu plinom s tradicijom poslovanja distribucije prirodnog plina duljom od 40 godina. HEP-Plin je danas drugi najveći distributer po količini isporučene energije u Republici Hrvatskoj. Distribucijsku djelatnost HEP-Plin obavlja na području tri županije (Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske) u 47 lokalnih samouprava.

U te tri županije plinificirano distribucijsko i opskrbno područje naseljenih mjesta prostire se na 305 četvornih metara, u 234 naselja, a plinom se opskrbljuje 74.611 obračunskih mjernih mjesta, od čega 69.436 u kategoriji kućanstava i 5.175 u kategoriji poduzetništva. S Damirom Pećušakom, direktorom HEP-Plina razgovarali smo o liberalizaciji domaćeg plinskog tržišta, novom zakonom o tržištu plina te sadašnjoj i budućoj poziciji HEP-Plina. 

Očekujete li ponovno odgađanje potpune liberalizacije plinskog tržišta u Hrvatskoj? 
Ne očekujemo odgađanje liberalizacije. Ona je ustvari već počela. Pretpostavljamo, međutim, da će i u narednom razdoblju još uvijek postojati neki dijelovi reguliranih procesa te da će i dalje postojati opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina kako bi se malim opskrbljivačima olakšao prelazak na potpuno liberalizirano tržište plina za kućanstva.

Je li sve spremno za potpuno otvaranje tržišta i kakve promjene za vas nastupaju tim procesom? 
Veliki opskrbljivači i distributeri poput HEP-Plina su potpuno spremni na otvaranje tržišta dok će manji opskrbljivači i distributeri biti u značajnim problemima zbog nedovoljne financijske i tehnološke snage te će njihova prilagodba ići dosta težim putem. Također i regulator tržišta još mora određena pravila i postupke prilagoditi potpunoj liberalizaciji.

Sudjelujete li u pripremi novog zakona o tržištu plina? 
Priprema prijedloga Zakona je u nadležnosti stručnih službi Ministarstva gospodarstva, ali naravno, naši stručni djelatnici aktivno sudjeluju u svim raspravama u vezi s novim Zakonom o tržištu plina i dat će svoj doprinos tijekom javne rasprave o nacrtu prijedloga zakona.

Što su vaše glavne preporuke Vladi?
Prije svega, važna je konstantna, potpuna i otvorena komunikacija s jedinicama lokalne samouprave jer se u njihovom vlasništvu, odnosno vlasništvu komunalnih tvrtki nalazi veliki broj malih opskrbljivača i distributera koji zbog svoje veličine u budućnosti neće moći samostalno poslovati. U tom smislu bilo bi korisno da Vlada donese akte kojima bi se definiralo na koji način i pod kojim uvjetima lokalna samouprava može takve tvrtke ponuditi na prodaju kako bi se opskrbna i distribucijska mreža u Hrvatskoj konsolidirala i okrupnila. Samim tim, za krajnje bi potrošače opskrba bila sigurnija i vjerojatno jeftinija. 

Što će se konkretno promijeniti za HEP-Plin nakon 31. ožujka iduće godine? 
Za HEP-Plin se dosta toga promijenilo već unazad nekoliko zadnjih godina kada smo zahvaljujući liberalizaciji tržišta plina za poduzetništvo izašli iz okvira lokalne tvrtke na području Slavonije te postali tvrtka koja na nacionalnoj razini opskrbljuje potrošače iz kategorije poduzetništva. To je HEP-Plinu omogućilo da iz tvrtke na regionalnom području postane snažni tržišni igrač na nacionalnom tržištu te da od nekadašnjeg gubitaša postane značajno profitabilna tvrtka. Ovo isto HEP Plin očekuje i u budućem razdoblju, ali ovaj put na tržištu plina za kućanstva.

Kakvo ocjenjujete dosadašnje otvaranje tržišta plina i prve konkurente?
Otvaranje tržišta u dijelu potrošača iz kategorije poduzetništva je već značajno razigrano te postoji dosta konkurenata, kako tvrtki u domaćem tako i u stranom vlasništvu. Konkurencija je značajna i kvalitetna, ali to je dodatan izazov za HEP-Plin. Što se tiče tržišta potrošača iz kategorije kućanstava, ono je tek u svojim počecima.

Kakva je trenutno pozicija HEP-a na plinskom tržištu? 
HEP-Plin je zadržao sve svoje velike značajne kupce te je ugovorio i značajan broj ugovora s novim kupcima na području cijele Hrvatske te je time ostvaren značajan rast kako u volumenima prodaje tako i u financijskom rezultatu. Ovdje treba istaknuti jačinu cijele HEP grupe jer ona stoji iza HEP-Plina te je svojom snagom značajan jamac sigurnosti i kvaliteti poslovanja. Od ostalih društava grupacije HEP-a ističem HEP-Trgovinu koja za račun HEP-Plina nabavlja plin kako na domaćem tržištu tako i na burzi u Austriji čime se ostvaruju preduvjeti za povoljnu cijenu plina za krajnje potrošače. Također i ostala društva HEP-a poput HEP-Opskrbe aktivno sudjeluju u promociji HEP-Plina.

Tko su najvažniji poslovni kupci s kojima surađuje HEP-Plin? Kako ste ih pridobili ili zadržali u odnosu na tržišne konkurente? 
Kao što sam istaknuo osnovni preduvjet za zadržavanje postojećih kupaca i osvajanje novih je cijena usluge, sigurnost opskrbe te dugogodišnje iskustvo i zajednička suradnja. HEP-Plin kroz svoju 40- godišnju povijest te kroz sustav HEP grupe sve to ima te je time i poželjan partner najvećih tvrtki. Od tvrtki sa kojima surađujemo istaknuo bih Žito, Osatinu, Agrokor, Mepas grupu, Tondach Hrvatsku, Končar itd.

Ove plinske godine konačno se bilježi rast potrošnje plina u Hrvatskoj, kakve su vaše procjene potrošnje za naredno razdoblje?
Tržište plina se blago počelo oporavljati te se nadamo da će se taj trend uz gospodarski rast nastaviti i  sljedećih godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close