Span uvijek ima plan: ‘IPO nam je omogućio kapital za akvizicije, a istovremeno i organski razvoj’

Autor: Darko Bičak , 05. rujan 2023. u 10:45
Čelni čovjek Spana Nikola Dujmović/PD

Naša uspješna IT tvrtka na čelu s predsjednikom Uprave Nikolom Dujmovićem obilježava pet godina poslovanja u Ukrajini, a krajem rujna i dvije godine od izlaska na Zagrebačku burzu.

Span je jedna od najstarijih hrvatskih IT tvrtki koja je u u proteklih 30-ak godina stekla i značajne međunarodne reference.

Gdje je tvrtka danas i koji su joj izazovi te planovi za naredno razdoblje, govori njezin predsjednik Uprave Nikola Dujmović koji će krajem mjeseca biti i jedan od glavnih govornika na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu u Rovinju.

Microsoft partner od 1996.
Kada je Span prvi put izašao na međunarodno tržište i koji je bio glavni razlog za to? “Span je krenuo početkom 90-tih s prodajom softvera, u vrijeme kada su svi prodavali hardver. Prvi međunarodni korisnici došli su 1999. godine. Imali smo globalno konkurentna znanja koja su prepoznali i polako smo se projekt po projekt borili za sve veću prepoznatljivost.”

Priča će nadživjeti vodstvo

Želimo da Span ne ovisi o meni ili sadašnjem vodstvu i da nas kompanija nadživi i biološki i poslovno. I našim zaposlenicima htjeli smo ponuditi dionice.

Često se spominje vaše Microsoft partnerstvo za hrvatsko i ukrajinsko tržište. Kako se Ukrajina tu uklapa i o čemu se tu radi? “Span je Microsoft partner od 1996. godine. Danas smo nositelji svih šest Microsoft Solution Partner statusa i 13 naprednih specijalizacija. Microsoft nas je pozvao na tržište Ukrajine da pomognemo razviti legalno tržište softvera jer smo imali to iskustvo iz 90-tih u Hrvatskoj. U to vrijeme u Ukrajini još uvijek je bilo više od 90% piratskog softvera.

Ove godine slavimo pet godina našeg ureda u Kijevu i ponosan sam na naše kolege koji unatoč ratu i dalje rade i razvijaju posao na tom tržištu. Za 2023. od Microsofta smo dobili i priznanje Microsoft Partner of the Year i za Hrvatsku i za Ukrajinu.” Koliko je AI danas važan čimbenik ICT poslovanja, da li ga mijenja i u kojem smjeru?

“Da, umjetna inteligencija bit će važna u svim djelatnostima, tako i u ICT industriji. Korištenje umjetne inteligencije bit će i kompetitivna prednost. Sada je već “klasična” umjetna inteligencija integrirana u mnoga rješenja koja svakodnevno koristimo, od uređivanja tekstova i prezentacija do brzog simultanog “prevođenja” filmova ili svakodnevnog govora.

Dodatno, generativna umjetna inteligencija koja stvara “novi” sadržaj i recimo to tako “inspirirana” naučenim izvorima, donosi još veći zamah i utjecaj na tehnologiju, znanost i svakodnevni život.”

Cloud i Cybersecurity
Prva ste hrvatska IT tvrtka koja je nakon 18 godina izašla na Zagrebačku burzu putem IPO-a? Koji su bili glavni razlozi za to i kako procjenjujete danas taj proces za sadašnju poziciju tvrtke?

“Želimo da Span ne ovisi o meni ili sadašnjem vodstvu i da nas kompanija nadživi i biološki i poslovno. I našim zaposlenicima htjeli smo ponuditi dionice i tako ih uključiti u uspjeh kompanije. Danas imamo više od 1900 dioničara, značajan broj su naši zaposlenici.

Zahvaljujući IPO-u, skupili smo dovoljno kapitala da možemo ići u akvizicije i istovremeno se organski razvijati. Krajem rujna bit će dvije godine od kako smo prisutni na Zagrebačkoj burzi, a naša dionica je jedna od najlikvidnijih i dio je sastava CROBEX10.”

Koji će biti pravci razvoja Spana u narednom razdoblju? “Mi znamo napraviti sve da korisnički IT sustav radi bolje, sigurnije i kvalitetnije. Ukratko, sve se svodi na dva segmenta – Cloud i Cybersecurity”.

Komentirajte prvi

New Report

Close