Institut IGH: Riječ je o kratkotrajnim izazovima

Autor: Suzana Varošanec , 09. veljača 2023. u 07:00
Iznos preostalog senior duga dospijeva sredinom 2023., kažu u Institutu IGH/S. B. Babić/PIXSELL

Tvrtka naknadno odgovorila na pitanja o blokadi.

Zadnja provjera stanja blokade računa za Institut IGH pokazuje da je tvrtka u blokadi računa, za koju su prema objašnjenju koje smo dobili u Upravi IGH-a očekivanja pozitivna i to u sklopu rješenja koje se priprema na planu jačanja likvidnosti pa slijedom istog očito i u cilju isplate jedne plaće s kojom za sad kasne.

”Riječ je o kratkotrajnim izazovima u poslovanju. Uprava sa Sektorom financija unapređuje proces naplate dospjelih potraživanja”, navodi se u odgovoru na naš upit od 7. veljače nakon informacije o samoblokadi po predviđenom zakonskom rješenju, a u kojem još napominju “kao što smo objavili jučer na ZSE, račun Instituta IGH nije u blokadi niti je povezan s predstečajnom nagodbom”.

Naime, navode da sukladno članku 79. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi Institut IGH redovito dostavlja Izvješće o ispunjenju plana predstečajne nagodbe za svako tromjesečje.

”Zadnja objava je bila 31. siječnja, a tijekom veljače IGH je podmirio 5,3 milijuna eura, o čemu smo isto obavijestili investicijsku javnost, a koji će biti u Izvješću za prvi kvartal 2023. Iznos preostalog senior duga dospijeva sredinom 2023. i bit će objavljen na ZSE-u u skladu sa zakonom”, kažu u IGH-a.

Kako još u svom odgovoru iznose glede utjecaja na poslovanje Protokola o otpisu dijela duga koji su Institut IGH kao dužnik i B2 Kapital kao vjerovnik potpisali, potvrđuje se važnost toga da je B2 Kapital izvršio otpis dijela Nadređenog duga (tzv. Senior dug) s osnove PSN dužnika Instituta IGH u iznosu od 5.299.565,98 eura.

Sve to, tvrde, sukladno je “odluci Uprave B2 Kapitala o otpisu dijela dugovanja od 14. lipnja 2022., a sve u skladu s ugovornim odredbama Ugovora o restrukturiranju koji su IGH i B2 Kapital sklopili 12. ožujka 2021.

”Sukladno navedenom, B2 Kapital kao vjerovnik, u skladu s predmetnim Protokolom i člankom 203. Zakona o obveznim odnosima, ne može i neće tražiti ispunjenje navedenog dijela Nadređenog duga od dužnika”, stoji u odgovoru IGH-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close