Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Iduće godine nastavljamo rasti s fokusom na proizvodnju strojeva za razminiranje

Vjekoslav Majetić, osnivač i predsjednik Nadzornog odbora DOK-ING-a.

Vjekoslav Majetić
29. studeni 2023. u 22:00
Vjekoslav Majetić, DOK-ING/PD

DOK-ING je inženjerski lider u razvoju i proizvodnji robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene. Svjetsku slavu smo stekli sa strojevima za razminiranje, ali polako i sigurno drugi robotski sustavi iz našeg portfelja dobivaju pozornost. Dobar primjer je i MVF-5 daljinsko upravljiv sustav za krizne situacije koji se iskazao od iznimne pomoći u katastrofalnom požaru u Osijeku.

Uslijed brojnih terorističkih napada diljem svijeta, dobivamo upite specijalnih postrojbi iz inozemstva za, tek ove godine predstavljeno, protuterorističko vozilo MV-3. U Africi imamo robotske sustave za podzemno rudarstvo za rudnika platine, kroma i nikla. U portfelju imamo i robotski sustav MVC-8 Komodo kojemu je namjena rad u ekstremnim kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim uvjetima. Kako je DOK-ING-ova misija zaštititi ljudske živote, okoliš i imovinu u opasnim okruženjima, zaista inoviramo na svim važnim područjima gdje vidimo da možemo doprinijeti.

Uz sva ta različita područja interesa, imamo i postrojenje za zbrinjavanje otpada. Dugoročni cilj Programa energetike je da DOK-ING Grupa postane prepoznatljiv dobavljač zelene tehnologije na tržištu EU, ali i šire. U ovom smislu fokus je na razvoju tehnologije za proizvodnju vodika (‘waste-to-hydrogen’) termokemijskim procesom u sustavu ‘LOOPER’. Ulazna sirovina za proizvodnju vodika su organski otpadni materijali s kraja životnog ciklusa. Naglasak je stavljen na istraživanje procesa za preradu otpadnog mulja s pročistača otpadnih voda, plastike, tekstilnog otpada, kao i drugih tokova otpada.

‘Looper’ je naš najnoviji proizvod u borbi protiv zagađenja zemlje, doprinos u ekološkom zbrinjavanju otpada i to ne samo Hrvatske, nego čitavog svijeta jer svi imamo problema s otpadom. Mi smo prepoznati kao inovatori i naši klijenti nam se javljaju s upitima za ‘tailor made’ proizvode, primjerice, naši električni strojevi za podzemno rudarenje u Africi. Dodatni primjer inovacije je potresno-edukacijski sustav koji smo napravili za Ministarstvo unutrašnjih poslova (Civilnu zaštitu RH). Radi se o sustavu za simulaciju potresa kakav nema nitko u svijetu, a stimulira potrese na različitim visinama i katovima, a sve u edukacijsku svrhu podizanja svijesti o potresima.

DOK-ING poslovanje u 2024. godini će i dalje biti u porastu, s fokusom na proizvodnju strojeva za razminiranje. U tom segmentu, DOK-ING tradicionalno ima vrijedno iskustvo te s isporukama strojeva u Ukrajinu i ostale zemlje koje su zagađene minama, želimo prenijeti to iskustvo i pomoći u čišćenju teritorija. Značajno je spomenuti da zbog diverzifikacije proizvodnog portfelja, očekujemo i povećani udio u prihodima iz ostalih spomenutih programa.

Svojim širokim portfeljem proizvoda i inovativnim rješenjima itekako smo konkurentni na internacionalnom tržištu, uz bok velikim igračima te izvozimo u više od 40 zemalja svijeta. Diverzifikacijom našeg portfelja itekako smanjujemo rizik da samo jedan faktor utječe na naš cjeloviti portfelj, no u našoj tvrtki, kao i drugima koje posluju diljem svijeta, pri planiranju koraka u razvoju poslovanja u obzir uzimamo trenutnu geopolitičku situaciju u svim svjetskim regijama. Nažalost, trenutno u Ukrajini svjedočimo jednom od najrazornijih ratova u posljednjih nekoliko desetljeća koji je drastično promijenio okolnosti poslovanja u našem susjedstvu.

Često se zaboravlja da postoje i druga svjetska žarišta koja također utječu na cjelokupnu dinamiku poslovnih procesa: od zastoja pri nabavi kritičnih komponenti, otežanog transporta pa sve do administrativnih barijera. Sve su to elementi koji utječu ne samo na naše dogovaranje poslova već i na izvršavanje ranije preuzetih obaveza. Porast sigurnosnih ugroza ipak je doveo do osvješćivanja važnosti pravovremene pripreme za uspješno suočavanje s njima – od osnaživanja obrambenih industrija, povećanja otpornosti opskrbnih lanaca, unapređenja postojećih kao i razvoja novih sposobnosti.

New Report

Close