HT udvostručuje svoje podatkovne centre i dovodi Microsoftov cloud

Autor: Bernard Ivezić , 30. rujan 2019. u 22:00
Član Uprave i glavni operativni direktor HT-a za poslovne korisnike/Filip Kos/PIXSELL

Kao odgovor na rastuću potražnju za hibridnim cloudom među hrvatskih poduzećima HT sklopio partnerstvo s Microsoftom.

Hrvatski telekom planira udvostručiti kapacitet svojih podatkovnih centara, doznaje Poslovni dnevnik.

Najveći telekom operater u Hrvatskoj trenutačno nadograđuje svoj glavni i najveći podatkovni centar, smješten u Selskoj ulici na Trešnjevci u Zagrebu, a u koji je prije pet godina investirao 62,5 milijuna kuna te objavio da ga je na taj način uskladio sa standardom Tier 3. Saša Kramar, član Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike HT-a kaže da im je plan "poduplati" kapacitete svojih podatkovnih centara i to kako bi stvorili dovoljno kapaciteta da korisnici kod njih prebace svoje podatke.

Tržište u usponu
"HT ima tri velika podatkovna centra – u Selskoj i u Utrinama u Zagrebu te jedan u Varaždinu – odakle nudimo više od 30 cloud usluga koje su važne za digitalnu transformaciju hrvatskih gradova i gospodarstva, a to je ujedno infrastruktura pomoću koje smo omogućili tvrtkama da virtualiziraju više od 24.000 radnih mjesta u Hrvatskoj, znači da ih prebace u cloud", kaže Kramar.

 

Kramar

Centar u Selskoj s postojećih 8000 'rack unita' jačamo s njih još 6000.

Tržište podatkovnih centara u Hrvatskoj u usponu je posljednjih godina. Na tržištu svoje usluge nude Altus IT, koji je također smješten u Selskoj, samo nešto sjevernije te koji je prvi u Hrvatskoj napravio izravan priključak na Microsoftovu cloud platformu Azure te zatim najavio slične izravne spojeve na cloud infrastrukture Amazona, Googlea i IBM-a. Zatim je tu Datacross ili PCK Jastrebarsko u koji je investirano više od 40 milijuna kuna te koji diktira standarde po pitanju sigurnosti pa je tako bio i prvi koji se doveo do razine Tier 3 podatkovnog centra.

U tom je poslu i Megatrend, koji također nudi usluge neovisno o telekom operateru. I onda su tu telekomi, koji gotovo svi imaju svoje podatkovne centre. U to su uključeni i operateri poput Optima telekoma, koji posjeduje dva podaktovna centra, u Zagrebu i Osijeku. 

No, osim podatkovnih centara unutar grupe HT, slične kapacitete u posljednje vrijeme intenzivno jača A1 telekom. Drugi najveći operater u Hrvatskoj ima podatkovni centar u svom sjedištu na Žitnjaku u Zagrebu. Zahvaljujući njemu hosta OTT usluge za cijelu grupu A1 Telekom Austrija, a pri kraju je izgradnje i svog drugog podatkovnog centra, koji će se također nalaziti u Zagrebu, i to blizu Avenue Malla u Novom Zagrebu. 

 

24 tisuće

radnih mjesta Hrvatski telekom dosad je prebacio u cloud

Gradnja superračunala
U taj novi podatkovni centar, navodno, A1 Hrvatska investira 10 milijuna eura i u njemu će smjestiti i još jače superračunalo nego ga ima na Žitnjaku. To na Žitnjaku raspolaže sa snagom od 50 teraflopsa. Kramar nije želio o rokovima kad HT planira pustiti u rad ojačani podatkovni centar u Selskoj. Međutim, opisao je što sad tamo rade. "Trenutačno u Selskoj imamo 8000 takozvanih serverskih 'rack unita', a ono što radimo je proširujemo kapacitete i dodajemo za početak još 6000 novih", kaže Kramar.

Strateško partnerstvo
Pojašnjava da investicija u Selskoj ima još jednu komponentu koja nije izravno vidljiva u hardveru. Riječ je o strateškom partnerstvu s Microsoftom, a kroz koje se HT nada privući veći broj poslovnih korisnika u svoje podatkovne centre. Microsoft u Hrvatskoj od svih velikih vendora (prodavatelja) ima najveću partnersku mrežu i najviše kvalificiranih ljudi za svoju tehnologiju što je posebno atraktivno danas kad vlada jagma za IT stručnjacima.

No, hrvatske tvrtke nerado prelaze u cloud velikih vendora pa tako i Microsofta, jer to u pravilu znači da ne znaju točno gdje, odnosno na kojim će se serverima i u kojoj zemlji, naći njihovi podaci. Zato na tržištu najviše traže takozvani hibridni cloud uz garanciju da se podaci skladište na serverima u Hrvatskoj. To je pozicija, kaže Kramar, u kojoj žele biti najbolji. "Uskoro dovodimo Microsoftov Azure data stack, znači njegov cloud u svoje podatkovne centre da bismo omogućili svim tvrtkama, korisnicima Microsoftove tehnologije, da im podaci budu hostani isključivo u Hrvatskoj. Cilj HT-a je biti najveći Microsoftov partner ovdje", zaključuje Kramar.

Komentirajte prvi

New Report

Close