HT i Iskon povećavaju cijene svojih usluga i usklađuju ih s inflacijom

Autor: Tanja Ivančić , 03. kolovoz 2023. u 11:34
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Cijene svojih usluga HT i Iskon povećat će 5 posto, poskupljenje kreće 1. listopada, a prvi uvećani računi korisnicima će stići u studenome.

Hrvatski Telekom i  Iskon (koji je u vlasništvu HT grupe),  podići će cijene svojih usluga temeljem takozvane inflacijske klauzule. Poskupljenja kreću 1. listopada, a cijene će podići za 5 posto, prvi, viši računi, korisnicima će stići u studenome.

Kako kažu iz HT-a, “stopa uvećanja cijena HT-a od 5 posto primjenjuje se isključivo na iznose mjesečnih naknada fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih službenim Cjenicima HT-a. Na ostale stavke računa kao što su: potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje – ne primjenjuje se indeksna klauzula te navedene naknade ostaju neizmijenjene”. Podsjetimo,  najveći  telekomi koji posluju u Hrvatskoj: HT, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Iskon početkom godine promijenili su model poslovanja i u svoje opće uvjete ugradili indeksnu klauzulu.

Ona im omogućuje da se jednom godišnje usklade s prosječnom inflacijom u državi. S obzirom na to da je Državni zavod za statistiku objavio da je  je lanjska prosječna inflacija iznosila 10,8 posto, telekomi su si, uvođenjem te klauzule, priskrbili pravo da se najviše u tom postotku s njom i usklade. Usto, pojednostavili su si i automatizirali povećanje cijena u odnosu na korisnike jer u slučaju primjene tzv. inflacijske klauzule korisnici nemaju pravo raskida ugovora bez penala.

Telekomi inflacijsku klauzulu smiju koristiti jednom godišnje. A1 Hrvatska prvi je krenuo s usklađenjem te su odlučili da cijene tarifa i opcija podignu 8,5 posto, s početkom primjene 1. srpnja,  dok je Telemach  odlučio da to bude 8,3 posto, s početkom primjene 1. kolovoza. HT i Iskon će svoje cijene uvećati 5 posto počevši s 1. listopada.Ono što su svi telekomi istaknuli prilikom najave viših cijena je da nisu iskoristili maksimalno usklađenje već su cijene povisili za manju stopu, od inflacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close