Hrvatski proizvodi na još boljem glasu u 15 zemalja

Autor: Marina Biluš , 20. rujan 2017. u 07:47
Foto: PD

Hrvatski Metro Cash&Carry u Düsseldorfu je cijelom svijetu predstavio delicije od istarskog boškarina, plod suradnje s AZRRI-jem.

Rijetko se lokalnim hrvatskim proizvođačima otvori mogućnost predstavljanja svojih autohtonih proizvoda globalnoj publici, među kojom se nalaze i neki od najistaknutijih biznismena Europe.

Upravo takva čast ukazala se istarskim proizvođačima boškarina i prerađevina od te autohtone sorte goveda koji do 2. listopada sudjeluju na međunarodnoj izložbi "METRO unboxed". Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji za koju je na obali povijesne jezgre Düsseldorfa u Njemačkoj izgrađen poseban interaktivni paviljon, Metro je posjetiteljima omogućio da, kako kažu u vrhu kompanije, iskuse svijet moderne trgovine – od međunarodnih specijaliteta i održivih logističkih rješenja do digitalnih trendova budućnosti.  

Sve više mladih uzgajivača
A među 38 štandova na izložbenih 2000 kvadrata, na kojima se predstavljaju vrhunske delicije iz 25 zemalja, traje i prezentacija istarskoga boškarina. Hrvatski Metro Cash and Carry tako je svijetu predstavio ekskluzivnu suradnju s istarskim proizvođačima okupljenima zahvaljujući inicijativi Agencije za ruralni razvoj Istre koja je prije 14 godina krenula u projekt popularizacije, zaštite i valorizacije istarskoga goveda.

"Koliko smo u tome uspješni najbolje ocrtava podatak da je prije devet godina u Istri u uzgoju bilo tek 450 grla boškarina, a danas ih je 2000", ponosno je naglasio voditelj Centra za ruralni razvoj u sklopu AZRRI-ja Igor Merlić. Predsjednik Uprave Agencije Edmundo Šuran napominje da je u Istri danas oko stotinu uzgajivača boškarina, a posebno ih veseli što je među onima koji se uzgojem bave profesionalno i 30 mladih.

Svoje proizvode oni ugostiteljskom sektoru plasiraju upravo preko polica Metroa u Hrvatskoj zahvaljujući suradnji Agencije i tog trgovačkog lanca. Kroz njihov projekt meso boškarina dospjelo je na menije brojnih poznatih restorana i hotela te više nije rezervirano samo za domaće istarske obiteljske trpeze. Doseg će, uvjereni su Merlić i Šuran, biti i snažniji kada do kraja godine Agencija s uzgajivačima preda specifikaciju za zaštitu mesa boškarina oznakom izvornosti. U međuvremenu nastavljaju i s edukacijama domaćih chefova koje se u proljeće i jesen održavaju u Edukacijsko-gastronomskom centru Istre. 

Naš ogranak ime ne mijenja
Spektakularna njemačka izložba bila je i velik dan za globalni Metro. Čelnik Olaf Koch tako je svijetu predstavio strategiju nove kompanije Metro AG nastale razdvajanjem Metro Grupe na prehrambeno/veleprodajni segment i onaj koji se bavi potrošačkom elektronikom, nazvan CECONOMY.  Novi Metro posluje u 35 zemalja te zapošljava više od 150.000 ljudi, a sastoji se od prodajnih divizija METRO/MAKRO Cash & Carry, Real te četiri tvrtke specijalizirane za dostavu u prehrambenoj industriji: Classic Fine Foods, Rungis Express, Pro ? Pro i Midban.

Transformacija nekadašnje grupe na hrvatskom tržištu neće dovesti do promjene bazičnog poslovnog modela, jer kod nas nisu nastupali s markama potrošačke elektronike MediaMarkt i Saturn. Hrvatski ogranak neće mijenjati ni ime, potvrdili su u hrvatskom Metrou koji je u Düsseldorfu sa svojim timom predstavljao novi predsjednik Uprave Roberto Mancuso. Na izložbi su podsjetili kako čak 60% asortimana Metro Cash and Carryja čine proizvodi hrvatskih proizvođača, trenutačno ih je 45 na policama lanca zahvaljujući kojem proizvode izvoze u 15 zemalja svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close