Hrvatska pošta od proljeća traži 130 stranih radnika

Autor: Marija Brnić , 06. prosinac 2023. u 11:31
Foto: DUSKO MARUšIć/PIXSELL

Izabrana agencija za posredovanje u zapošljavanju Manpower odbila potpisati ugovor.

Manjak radnika, čak i uz činjenicu da povećava plaće, ne prestaje mučiti Hrvatsku poštu, državnu tvrtku koja ima najveći broj zaposlenih u Hrvatskoj i koja, kao i većina poslodavaca, radnike mora tražiti i iz ‘uvoza’.

Proljetos je tako raspisala natječaj kojim traži agenciju za posredovanje u zapošljavanju stranih radnika, tražeći ih ukupno 130. No, najprije je iskazani interes za sam posao bio ‘tanak’, a potom ni odabrana agencija nije stavila potpis na ugovor.

Prema objavi na oglasniku javne nabave, dvije su tvrtke predale ponude, i to od samo za dva od četiri područja Hrvatske, odnosno za Grad Zagreb, zagrebački prsten i Krapinsko-zagorsku županiju, te za područje Istre i Primorsko-goranske županije.

Pokazalo se da je jedna, ponuda tvrtke Humble Hunters, ocijenjena nevaljalom, pa je prihvaćena druga, ponuda tvrtke Manpower. No, nakon svega je hrvatsko predstavništvo te globalne korporacije za zapošljavanje i ljudske resurse odbilo je potpisati ugovor o 12-mjesečnoj suradnji. Zašto, pitali smo Hrvatsku poštu.

81

strani radnik zaposlen je trenutno u Hrvatskoj pošti

Odbili potpisivanje
“Do sklapanja ugovora o javnoj nabavi ipak nije došlo iz razloga što je Manpower odbio potpisati ugovore, smatrajući da osim troškova koji su uračunati u cijenu ponude ima pravo tražiti i naknadu dodatnih troškova vezanih za usluge posredovanja. S obzirom na to da Hrvatskoj pošti kao obvezniku Zakona o javnoj nabavi to nije prihvatljivo, a isto je bilo jasno i propisano dokumentacijom o nabavi, postupak je poništen”, odgovorili su u Hrvatskoj pošti.

Među gotovo devet tisuća zaposlenika, u toj državnoj tvrtki trenutno imaju i 81 stranog državljanina. Veći dio, njih 52, stiglo je iz dalekih zemalja, prvenstveno Indije i Filipina, te Nepala i Bangladeša, dok je ostatak zaposlen iz susjednih zemalja, Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije. Ti su radnici uglavnom raspoređeni na području Dubrovnika, te Primorsko-goranske županije i Zagreba.

Što će propali natječaj za posrednika u zapošljavanju stranaca značiti za popunjavanje ‘rupa’ i osiguranje radnika na deficitarnim područjima? U Hrvatskoj pošti kažu kako će se natječaj izgledno ponoviti iduće godine, no ističu i da se računa da će porast plaća zaposlenicima koji je u tijeku također ublažiti intenzitet nužne potrage za radnicima u tzv. trećim zemljama, te da će se ubuduće lakše dolaziti do radnika na domaćem tržištu.

Proteklih godina interes za poštarskim poslovima među domaćim radnicima slabio je zbog niskih plaća, a poštanski sindikati upozoravali su i da je zbog uvođenja novih usluga i aktivnosti došlo i do promjena obima posla.

Od vize do smještaja

Propalim natječajem bilo je predviđeno bilo da agencija organizira dolazak stranih radnika, ishodi vize i liječničke preglede, smještaj i prijavu boravišta.

Petinu veće plaće
“Svjesni smo da je jedini i najbolji odgovor na izazove tržišta rada upravo povećanje plaća, stoga su u srpnju Uprava Hrvatske pošte i predstavnici sindikata dogovorili rast plaća od 25 posto za sve radnike Hrvatske pošte.

Rast plaća kojeg provodimo u periodu od tri faze bit će finaliziran u ožujku 2024.”, ističu u Hrvatskoj pošti. Napominju da je to nastavak poboljšanja materijalnih prava radnika koje se započelo još prošle godine, kada je plaća za osam tisuća radnika na operativnim poslovima povećana za 20 posto.

Propalim natječajem je, inače, predviđeno bilo da agencija za Hrvatsku poštu organizira dolazak stranih radnika, što uključuje i ishođenje viza i liječničke preglede, te smještaj i prijavu boravišta u Hrvatskoj, te otvaranje računa radnika u Hrvatskoj.

Cijena usluge koju je ponudio Manpower za posredovanje bila je povoljnija u odnosu na istaknute uvjete, točnije za zapošljavanje radnika na zagrebačkom području njihova ponuda je bila 55,7 tisuća eura, a za sjevernojadranske županije 44,5 tisuća eura.

Novi natječaj 2024.

Natječaj će se izgledno ponoviti iduće godine, no u Pošti računaju i da će rast plaća primamiti domaće radnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close