HPB ostvarila 38 posto veću dobit: ‘Najbolji rezultat od osnivanja’

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2019. u 09:17
Foto: Filip Kos/PIXSELL

‘Više ćemo ulagati u ljude i ubrzati digitalnu transformaciju Banke te povećati efikasnost poslovanja kako bismo osnažili HPB za rast i zauzimanje značajnog mjesta u novoj raspodjeli tržišnih pozicija’, rekao je Marko Badurina, novi predsjednik Uprave.

'Neto dobit HPB-a u devet mjeseci 2019. iznosi 170,4 milijuna kuna, 38,1% više nego u istom razdoblju prošle godine i predstavlja najbolji rezultat od osnivanja. Operativna dobit porasla je 18,8% ili 45 milijuna i dosegla 284 milijuna kuna.

Neto kamatni prihod veći je 4,5% pod utjecajem rasta bruto kredita i smanjenja kamatnog troška zbog nastavka prelijevanja oročenih depozita na a-vista račune. Neto prihod od provizija i naknada također je porastao 4,5% i to u sva tri poslovna sektora koja bilježe rast broja i aktivnosti klijenata.

Operativni troškovi su porasli 6,4% u skladu s realizacijom pripajanja Jadranske banke te strateškim projektima koji su pokrenuti s ciljem optimizacije procesa odnosno postizanja ušteda', poručili su iz banke u priopćenju.

● neto dobit 170,4 milijuna kuna, 38,1% više nego u istom razdoblju 2018.

● operativna dobit 284 milijuna kuna, 18,8% ili 45 milijuna više u odnosu na isto razdoblje 2018.  

● stanovništvu plasirano 1,4 milijarde kuna za devet mjeseci 

● rekordnih 627 APN kredita: HPB-u 15% tržišta u subvencioniranim kreditima    

● u SME-u krediti porasli 536 milijuna kuna, broj klijenata veći 41% 

● velikim poduzećima i javnom sektoru krediti porasli 385 milijuna kuna  

● u tijeku projekt pripajanja HPB-Stambene štedionice  

Komentari (3)
Pogledajte sve

sramota da, banka koja se reklamira kao Hrvatska, ima veće kamate na stambene kredite (u HRK) od OTPa.

Znači, nakon 20 i više godina, možda kapne neka kuna u proračun? Nakon više od milijardu kuna dokapitalizacije od strane države i vremena kad su druge banke zgrćale lovu lopatom, Protega i društvo su poslovali s gubitkom i hrpom rizičnih kredita. Na kraju nikome ništa, ujeo vuk magare, bi se reklo.

kako je krasno hvaliti se tuđim rezultatom

New Report

Close