HEP ulazi u proizvodnju električne energije iz šumske biomase

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2016. u 09:01
Foto: HEP

Buduće bioelektrane-toplane u Sisku i Osijeku, ukupno vrijedne više od 35 milijuna eura, bit će ujedno i prve elektrane ovog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

Bioelektrana je elektrana koja koristi energiju biomase za dobivanje električne energije, a radi povećanja stupnja djelovanja koristi se kogeneracija – istovremena proizvodnja toplinske i električne energije. U siječnju 2016. godine Hrvatska elektroprivreda započela je u Sisku i Osijeku s izgradnjom prve dvije kogeneracijske elektrane na šumsku biomasu u svom portfelju.

Buduće bioelektrane-toplane u Sisku i Osijeku, ukupno vrijedne više od 35 milijuna eura, bit će ujedno i prve elektrane ovog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Obje elektrane će za rad koristiti šumsku biomasu, čiju je nabavu HEP osigurao potpisivanjem dugogodišnjeg ugovora o dobavi drvne sječke, dok se dovršetak izgradnje i njihovo puštanje u rad očekuje tijekom 2017. godine. Proizvedena električna energija će se isporučivati u elektroenergetski sustav, pri čemu će postrojenja dobiti status povlaštenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora. Izgradnjom novih HEP-ovih bioelektrana-toplana osigurat će se i pouzdani izvori tehnološke pare za industrijske proizvođače u Osijeku, kao i toplinske energije za centralizirane toplinske sustave Osijeka i Siska. Istovremeno, omogućit će se optimizacija u sisačkom toplinarskom sustavu, ali i iskorištavanje postojeće infrastrukture na obje lokacije.

U konačnici, oba postrojenja bi se trebala odlično uklopiti u postojeće sustave, pri čemu se očekuje razmjerno velika učinkovitost, veća od 65 posto. Kontrola kvalitete drvne sječke će se provoditi u Centralnom kemijsko-tehnološkom laboratoriju HEP-a, koji je akreditiran za ispitivanja čvrstih biogoriva. Tri su glavna cilja koja HEP želi postići ostvarivanjem projekata kogeneracijskih postrojenja na šumsku biomasu:

  • Diversifikacija goriva na razini HEP grupe.
  • Ovladavanje novim energetskim tehnologijama.
  • Zapošljavanje radne snage na gradnji i pogonu postrojenja te dobavi sirovine.

Izgradnja kombiniranih kogeneracijskih postrojenja na šumsku biomasu u Osijeku i Sisku tako predstavlja značajan iskorak prema većem korištenju obnovljivih izvora, a posebice šumske biomase kojom Hrvatska obiluje. Ponajviše zahvaljujući ulaganjima u obnovljive izvore energije, HEP je najveći investitor u sektoru „zelenog gospodarstva“ u Hrvatskoj, i to investitor koji u najvećem dijelu angažira domaće tvrtke i tako daje doprinos rastu hrvatskog gospodarstva. Naime, prema podacima Eurostata za 2014. godinu, Hrvatska se s udjelom obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije od 27,9 posto nalazi na šestom mjestu među državama EU. Takav pokazatelj se ponajviše može zahvaliti HEP-ovim hidroelektranama, no i energija biomase bi u budućnosti mogla imati sve veći udjel u tome.

Komentirajte prvi

New Report

Close