HEP-u vraćen investicijski rejting, na BBB-

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2021. u 21:59
Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, Foto: JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Prema analitičarima agencije S&P, to je rezultat postupne evolucije HEP-a.

Rejting agencija Standard&Poor’s (S&P) podigla je ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede (HEP) s BB+ na BBB-, tako da je ocjena rejtinga izjednačena s ocjenom kreditnog rejtinga Republike Hrvatske te je prvi put nakon 2009. vraćena na investicijsku razinu, priopćili su iz HEP-a. U izvješću agencije navodi se da rast rejtinga odražava uspješnost HEP-a u pogledu čvrstih kreditnih pokazatelja u okolnostima promjenjivih hidroloških uvjeta i cijena energenata.

Prema analitičarima agencije S&P, to je rezultat postupne evolucije HEP-a prema tržišno orijentiranoj tvrtki s fleksibilnijom strukturom troškova. Agencija također navodi da HEP pokazuje kako je u odnosu na stanje zabilježeno u prethodnoj ocjeni sposoban učinkovitije i sve robusnije upravljati izloženošću cijenama energenata i nižom implicitnom volatilnošću. Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić ističe kako su kompaniji koju vodi s velikim zadovoljstvom primili najnovije izvješće S&P-a.

“Ovime su prepoznati naši kontinuirani napori na poboljšanju upravljanja rizicima i ukupnim financijskim položajem i to u zahtjevnim okolnostima pandemije koronavirusa”, naveo je Barbarić. “Investicijski kreditni rejting dat će nam vjetar u leđa kad je riječ o realizaciji naših ambicioznih investicijskih planova”, zaključio je Barbarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close