Grupa Podravka lani ostvarila 248,9 milijuna kuna neto dobiti

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2021. u 14:23
Foto:Damir Spehar/PIXSELL

Grupa Podravka je u 2020. poslovala s neto dobiti od 248,9 milijuna kuna, što je 12,3 posto više u odnosu na godinu ranije, objavili su u petak iz te prehrambene kompanije, istaknuvši da je to ponajprije rezultat organskog rasta, uz istodobnu kontrolu operativnih troškova.

Prihodi od prodaje Grupe istodobno su porasli za 93,8 milijuna kuna ili 2,1 posto, na 4,5 milijardi kuna. Na kretanje prihoda od prodaje, kako ističu, utjecao je rast obaju poslovnih segmenata, Prehrane i Farmaceutike.

Segment Prehrane ostvario je 3,5 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je povećanje od 73 milijuna kuna. U okviru tog segmenta gotovo svi poslovni programi ostvarili su rast prihoda od prodaje te je ostvaren rast vlastitih brandova za 3,1 posto.

Najvažniji poslovni program Kulinarstvo ostvario je i najveći apsolutni rast prihoda od prodaje u iznosu od 68,4 milijuna kuna, odnosno 7,3 posto više u odnosu na 2019. godinu. Poslovni program Dječja hrana, slastice i snack ostvario je rast za 24,9 milijuna kuna, poslovni program Mesni proizvodi, jela i namazi za 21,3 milijuna kuna, poslovni program Riba za 13,1 milijun kuna te poslovni program Podravka hrana za 2,1 milijun kuna.

Segment Farmaceutike je ostvario je 976,2 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 2,2 posto više u odnosu na godinu prije.

Pritom je kategorija Bezreceptni program ostvarila 6,5 milijuna kuna rasta prihoda od prodaje, kategorija Ostala prodaja, ponajviše zbog porasta prodaje trgovačke robe društva Farmavita iz BiH rast od 18,5 milijuna kuna, dok je kod kategorije Lijekovi na recept zabilježen pad prodaje, zbog deprecijacije ruske rublje, od 4,1 milijun kuna u odnosu na godinu prije.

Promatrano po regijama, Grupa je najveći apsolutni rast prihoda od prodaje zabilježila u regiji Centralna Europa, za 48,9 milijuna kuna. Znatan rast prihoda od prodaje zabilježen je i u regiji Zapadna Europa i prekooceanske zemlje u iznosu od 38,7 milijuna kuna, dok je u Adria regiji ostvaren rast prihoda od prodaje u iznosu od 29 milijuna kuna.

U priopćenju Podravke se navodi da je poslovanje u 2020. godini obilježila pojava virusa covid-19 na svim tržištima na kojima je Grupa prisutna.

“U takvim izvanrednim okolnostima, posebice u uvjetima uvedenih strogih mjera prisutnih od ožujka do svibnja te ponovnom jačanju mjera krajem godine, jedna od ključnih kompanija zaduženih za osiguravanje kontinuiteta proizvodnje i redovite opskrbe Hrvatske hranom i lijekovima upravo je Grupa Podravka”, ističe se.

Također se podsjeća da su radni procesi unutar kompanije u najkraćem mogućem roku posve prilagođeni novonastaloj situaciji kako bi se proizvodnja odvijala sukladno potrebama tržišta.

Iako su u počecima navedene krize uvjeti nabave i same dobave sirovina i ambalaže za potrebe proizvodnje bili vrlo otežani, Grupa Podravka poduzela je sve potrebne aktivnosti kako bi osigurala dostatne količine svojih prehrambenih i farmaceutskih proizvoda te tako zadovoljila potrebe potrošača na tržištima na kojima je prisutna, navodi se u priopćenju.

Pozitivan rezultat potvrđuje činjenicu o sposobnosti kompanije za prilagodbom poslovanja i u nepredviđenim, izvanrednim situacijama te odražava snagu i izdrživost poslovnog modela i temeljnih djelatnosti Grupe Podravka, zaključuje se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close