Grupa Končar uvećala dobit za 80 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2022. u 15:53
FOTO: Press

Grupa Končar u prvih je devet mjeseci ostvarila 277,3 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 123,9 milijuna kuna ili 80,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

“Unatoč nezapamćenim globalnim izazovima i neizvjesnosti na svjetskim tržištima, Grupa Končar je treći kvartal 2022. godine završila s vrlo dobrim poslovnim rezultatima, koji se prvenstveno očituju u povećanju prihoda, znatno povećanom broju novih narudžbi, većoj neto dobiti i ostvarenom EBITDA pokazatelju”, ističu iz Končara.

Kako se navodi u priopćenju, EBITDA za to razdoblje iznosi 373,7 milijuna kuna i veća je za 144,8 milijuna kuna u odnosu na prvih devet mjeseci lani. EBITDA marža porasla je na 12,3 posto, s lanjskih 9,5 posto.

Normalizirana EBITDA iznosi 219,5 milijuna kuna i veća je za 26,2 milijuna kuna od ostvarene u devet mjeseci lani. Normalizirana EBITDA marža iznosi 7,2 posto.

Uključivanjem Dalekovoda, EBITDA je povećana za 24,6 milijuna kuna i iznosi 398,3 milijuna kuna.

Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 3,04 milijarde kuna, što je za 26,4 posto više u odnosu na isto razdoblje iz rekordne 2021. godine.

Pritom je čak 61,1 posto prihoda ostvareno na inozemnim tržištima, a istovremeno je zabilježen i rast novougovorenih poslova i narudžbi koji ulijeva optimizam i za nadolazeće razdoblje, navodi se u priopćenju.

Uključivanjem Dalekovoda prihodi od prodaje povećali su se za 524,3 milijuna kuna, na  3,56 milijardi kuna.

Na domaćem tržištu Končareva društva ostvarila su prihode u iznosu od 1,18 milijardi kuna, što je 29,3 posto više u odnosu na u isto razdoblje prošle godine, dok udio domaćeg tržišta u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 38,9 posto.

Kada je riječ o izvozu najznačajniji rezultati ostvareni su na tržištu Njemačke i to u iznosu od 332,7 milijuna kuna, što predstavlja rast od 40 milijuna kuna u odnosu na devet mjeseci lani. U Švedsku je izvezeno roba i usluga u iznosu od 238,8 milijuna kuna, a u Austriju od 95,7 milijuna kuna.

Na tržištu Europske unije izvoz je povećan za 215,9 milijuna kuna te iznosi ukupno 1,3 milijarde kuna i predstavlja 72,1 posto ukupno ostvarenog izvoza.

U razdoblju siječanj – rujan ostvaren je i značajan rast ugovorenih poslova na inozemnim tržištima, čime su se stvorili uvjeti za daljnji rast izvoza u idućem razdoblju, navode iz Končara napominjući kako je ugovoreno novih poslova u iznosu od 3,99 milijardi kuna.

“Ostvareni rezultati nastavak su pozitivnog trenda poslovanja usprkos svim negativnim i složenim makroekonomskim uvjetima koji prate poslovanje unatrag tri godine”, istaknuo je predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak.

Rat u Ukrajini i gospodarske sankcije Rusiji, kako je naveo, nadovezali su se na još uvijek prisutne poremećaje u opskrbnim lancima.

U tako neizvjesnom okruženju menadžment Grupe Končar morao je brzo reagirati i organizirati što učinkovitije poslovne aktivnosti kako bi mogli apsorbirati takav ekstreman šok na poslovanje, nezabilježen u posljednjih nekoliko desetljeća, rekao je Kolak.

Napominje kako su rast novougovorenih poslova i stanje narudžbi pokazatelji koji im ulijevaju optimizam da će i u narednom razdoblju ostvariti dobre rezultate.

“Stoga, iako u uvjetima znatno suženih mogućnosti prognoziranja, očekujemo da će Končar poslovnu godinu završiti u skladu s planiranim rezultatima. U narednoj godini prioritet je zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz povećanje profitabilnosti te nastaviti sa značajnijim investicijskim ciklusom započetim u ovoj godini”, istaknuo je Kolak.

Komentirajte prvi

New Report

Close