Green Sail razvio VEF sustav za mjerenje otiska plovila

Autor: Darko Bičak , 04. prosinac 2022. u 22:00
VEF sustav uzima u obzir i starost plovila, te koliko se često i kako koristi plovilo/D. Jaramaz/PIXSELL

Iako nautički turizam minimalno doprinosi globalnom zagađenju, itekako može imati negativan utjecaj na priobalne lokalne zajednice kroz zagađenje mora, zraka, gomilanje otpada i sl.

Hrvatska je prema svim kriterijima globalna nautička sila te je tehnologija koja će ovu industriju učiniti “zelenijom” i održivijom vrlo važna.

Iako nautički turizam minimalno doprinosi globalnom zagađenju, itekako može imati negativan utjecaj na priobalne lokalne zajednice kroz zagađenje mora, zraka, gomilanje otpada i sl. Tim Green Sail organizacije nedavno je razvio način na koji vlasnici plovila i tvrtke za iznajmljivanje plovila mogu mjeriti svoj ekološki otisak.

VEF (Vessel Environmental Footprint) pomaže plovilima u određivanju njihovog ekološkog otiska, a također djeluje i kao sustav ocjenjivanja, pokazujući razinu održivosti svakog plovila.

“Najveća prednost izračuna emisija je upravljanje rizicima i prilikama. Ako razmišljamo o dugoročnom bavljenju morem i turizmom, logično je da vodimo račun”, kazao je Hrvoje Carić s Instituta za turizam.

Kako sami pojašnjavaju, opći cilj VEF sustava je osvijestiti i smanjiti utjecaj nautičke industrije na okoliš i pomoći pri prijelazu nautičke industrije prema održivoj budućnosti jer, između ostalog, klijentima omogućava da donesu informirane odluke o kupnji.

Sustav ocjenjivanja uzima u obzir emisije proizvedene na plovilu, potrošnju energije i vode, kao i proizvedeni otpad. VEF sustav uzima u obzir i elemente koji imaju sposobnost neutralizirati ili smanjiti utjecaj plovila na okoliš.

To uključuje smanjeno korištenje antifoulinga, prisutnost obnovljivih izvora energije na brodu te postoje li na plovilu mjesta označena za razdvajanje otpada. Starost plovila, koliko često i kako se koristi također se uzimaju u obzir. 

Komentirajte prvi

New Report

Close